Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Výstava o historii, expozice insignií či koncert filharmonie završí oslavy 450 let od založení Univerzity Palackého

Oslavy 450 let od založení Univerzity Palackého v Olomouci jdou do finále. Vrcholí na podzim velkou výstavou k historii univerzity ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, expozicí univerzitních insignií či slavnostním koncertem Moravské filharmonie. 

Na začátku října bude ve Vlastivědném muzeu v Olomouci otevřena výstava Chrám moudrosti - Jezuitská univerzita v Olomouci 1573 až 1773. Její součástí bude i expozice univerzitních insignií nazvaná Symboly moudrosti - třináct žezel olomoucké univerzity, která vznikla ve spolupráci s Univerzitou Innsbruck. 

"Výstava představí historii vysokého učení v Olomouci tak, jak ho chápeme v souvislosti s jezuitskou minulostí univerzity. Bude i ukázkou moderního výstavnictví a návštěvníci si užijí interaktivitu a zvláštní dispozici výstavy," uvedla prorektorka Andrea Hanáčková. Při podzimních oslavách vstoupí UP i do veřejného prostoru, nabídne prezentaci nových knih, debaty o historii a současnosti univerzity a programy pro středoškoláky.

Jako součást letošního Street Art Festivalu vzniká v těchto dnech na stěně budovy kolej J. L. Fischera velkoplošná nástěnná malba s podobiznou mladého Františka Palackého, který dal olomoucké univerzitě své jméno. Takzvaný mural tvoří malíř a ilustrátor Zbyněk Linhart.

Právnická fakulta dnes odhalí památník Milady Horákové od sochaře Otmara Olivy. V den její popravy

Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci dnes ve své Knihovně Milady Horákové odhalí dílo akademického sochaře Otmara Olivy, Památník JUDr. Milady Horákové. Stane se tak v den výročí popravy Milady Horákové, který byla oběšena na dvoře...

Univerzitě a jejímu výročí bude věnován i mimořádný koncert Moravské filharmonie, který se uskuteční ve státní svátek 17. listopadu. V premiéře zde mimo jiné zazní suita Templum Honoris, na jejímž zkomponování se podílejí hudební skladatelé a členové akademické obce UP Jan Vičar, Vít Zouhar, Marek Keprt a Tomáš Hanzlík. Dirigovat slavnostní koncert bude Tomáš Brauner. "Univerzita rozvíjí i duchovní odkaz předků, takže v programu nemůže chybět ani mše, které se zúčastní i představení jezuitského řádu, který stál u vzniku olomouckého vysokého učení," doplnili zástupci univerzity.

V roce oslav se rozhodla UP udělit také dva čestné doktoráty. Titulem doctor honoris causa oceňuje přínos výrazných osobností z různých oborů. Začátkem tohoto týdne se stal čestným doktorem UP jeden z nejvýraznějších teologů současnosti, arcibiskup kardinál Christoph Schönborn. V listopadu toto ocenění obdrží absolvent olomoucké přírodovědecké fakulty a jazzový pianista a skladatel Emil Viklický

Druhá nejstarší univerzita v České republice byla založena 22. prosince 1573. Na zdejších osmi fakultách studuje zhruba 23 tisíc studentů, pracuje zde přes 4000 lidí. Své výročí připomíná UP návštěvníkům města i pomocí komiksově laděných velkoplošných tabulích na příjezdových silnicích a výpadovkách z Olomouce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého Olomouc/Martin Višňa

Štítky výročí, založení, Olomouc, koncert, historie, Univerzita Palackého v Olomouci, výstava, Vlastivědné muzeum v Olomouci, finále, Olomouc, Univerzita Innsbruck, Andrea Hanáčková, Kryštof Maria ze Schönbornu, František Palacký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava o historii, expozice insignií či koncert filharmonie završí oslavy 450 let od založení Univerzity Palackého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.