Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Lavičkový rébus v Přerově. Magistrát dostává požadavky na demontáž i instalaci posezení

Rozporuplné požadavky týkající se laviček dlouhodobě řeší přerovský magistrát. Na město se obracejí občané, kteří by chtěli veřejná posezení ze svého okolí odstranit kvůli hlučným lidem posilněným alkoholem nebo omamnými látkami. Další obyvatelé města za zachování laviček bojují nebo chtějí ještě další rozšíření celkového počtu tohoto prvku městského mobiliáře, který nyní zahrnuje přes sedmnáct set kusů.

„Protichůdná zadání týkající se laviček slyší pracovníci odboru majetku města poměrně často. Musejí pak zjišťovat, jak moc jsou obě tvrzení vůlí většiny, nebo naopak hrstky lidí, kteří v daných lokalitách žijí,“ naznačila situaci mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Přerov se podobně jako jiná města potýká s jednáním nepřizpůsobivých osob, které se často shromažďují například u supermarketů. Veřejné posezení jim poskytuje příhodné útočiště. „Naposledy jsme řešili dvě lavičky na náměstí Svobody, kde podle tvrzení místních občanů jsou místa k sezení okupována lidmi bez domova, kteří na místě popíjejí alkohol a polehávají. Lidé nás žádali, ať lavičky odstraníme, což jsme udělali. Kromě toho jsme v dané lokalitě zvýšili i dohled strážníků,“ komentoval na webu města přerovský primátor Petr Vrána (ANO). Dopady obtěžujícího chování problémových osob na přerovské občany se město snaží intenzivněji řešit, na začátku září schválilo zastupitelstvo vyhlášku zakazující žebrání hned v několika lokalitách na území Přerova.

Jeden z požadavků na rozšíření počtu laviček by mohl vzejít i z aktuálního ročníku participativního rozpočtu. Mezi návrhy občanů je i vysazení sakurové aleje a instalace čtyř laviček pro zvelebení travnaté plochy v sousedství obchodní Galerie Přerov na pomezí ulic Čechova a Interbrigadistů.

Přerov chce zakázat žebrání v centru nebo u nádraží. Vyhlášku bude schvalovat zastupitelstvo

Přerovská radnice chce zakázat žebrání v centru města, u obchodních center, škol či u autobusového a vlakového nádraží. Vedení města hodlá z těchto prostor dostat lidi, kteří svým chováním obtěžují obyvatele. Vyhlášku schválila tento týden rada,...

  

V pokročilé fázi příprav je ale nyní záměr umístění laviček u domova seniorů v Kabelíkově ulici. Ty mají zpříjemnit jeho obyvatelům procházky s návštěvami. „Rozhodli jsme se, že do této části města pořídíme tři nové lavičky. Protože budou sloužit hlavně seniorům z Domova, vybrali jsme typ navržený pro starší občany. Lavičky jsou uzpůsobeny pro snadnější usedání a vstávání, mají vyšší polohu sedáku a jsou tedy pohodlnější,“ přiblížil primátorův náměstek Vladimír Lichnovský (ANO) s tím, že pořízení nového mobiliáře včetně souvisejících prací a terénních úprav vyjde na 48 tisíc korun.

Přímo v Přerově je nyní 1494 městských laviček, dalších takřka tři sta slouží občanům v městských částech. Například v Předmostí je ve správě magistrátu 121 laviček, v Dluhonicích a Kozlovicích pak po čtyřech kusech. „Průběžně lavičky se opravují, mění se desky nebo probíhá natírání. Neopravitelné se likvidují a následně nahrazují, ročně nakoupíme asi 30 nových laviček,“ dodala Michaela Kašíková z přerovského magistrátu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Posezení, lavičky, veřejné prostranství, vyhláška, Domov seniorů, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lavičkový rébus v Přerově. Magistrát dostává požadavky na demontáž i instalaci posezení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.