Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

V Přerově začal platit zákaz žebrání. Místní trápí nepříjemné chování bezdomovců

Policisté a strážníci v Přerově ode dneška mohou kontrolovat dodržování zákazu žebrání. Nedávno schválená restrikce je platná podle vyhlášky například u autobusového a vlakového nádraží, v okolí obchodních domů či škol. Město řeší narůstající trend obtěžujícího chování problémových osob vůči občanům.

Žebrání je v Přerově podle obecně závazné vyhlášky zapovězeno na území městské památkové zóny a jejího ochranného pásma, u autobusového a vlakového nádraží a také v okruhu sto metrů od obchodních domů, středisek, obchodů, škol a školských zařízení. Vyhlášku schválili zastupitelé na začátku září, v platnost vešla dnes, uvedlo město na svých stránkách. Podle primátora Petra Vrány (ANO) je tato obecně závazná vyhláška jedním z milníků, jak zajistit před frekventovanými místy pořádek. Její dodržování budou kontrolovat strážníci a policisté.

„V Přerově je spousta jedinců, kteří obléhají nákupní centra, chtějí po lidech peníze a popíjejí alkohol. Jedním z nástrojů, jak zamezit přítomnost lidí, kteří našim občanům znepříjemňují chození do obchodu, je vyhláška zakazující žebrání. Opatření nemůže být plošné, ale jen v určitém rozsahu, tedy tam, kde to narušuje veřejný pořádek,“ vysvětloval na zastupitelstvu primátor. Podotkl, že město chce zajistit pořádek především před nákupními centry, u nádraží ale i na prostranství u škol. Někteří ze zastupitelů chtěli místa rozšířit o parky a hřiště, město se otázce rozšíření lokalit bude věnovat na prosincovém zasedání zastupitelstva po konzultaci s ministerstvem vnitra.

Lavičkový rébus v Přerově. Magistrát dostává požadavky na demontáž i instalaci posezení

Rozporuplné požadavky týkající se laviček dlouhodobě řeší přerovský magistrát. Na město se obracejí občané, kteří by chtěli veřejná posezení ze svého okolí odstranit kvůli hlučným lidem posilněným alkoholem nebo omamnými látkami. Další obyvatelé...

Podle zkušeností strážníků jsou nejčastějšími oběťmi žebrání děti a starší lidé. Ředitel Městské policie Přerov Omar Teriaki poukázal na to, že pro tyto lidi není žebrání zdrojem obživy, ale důvodem k nákupu alkoholu. Například v okolí obchodu Albert u nádraží bylo podle něj za první tři měsíce roku zaznamenáno 33 stížností na obtěžování zákazníků opilými bezdomovci. „Kvůli obtěžujícím bezdomovcům jsme hovořili i s manažery všech přerovských nákupních center, kteří nám potvrdili, že žebrajících je v poslední době více a odrazují jim zákazníky. Někteří vedoucí marketů dokonce zvažují, že nebudou prodávat levný alkohol, kvůli kterému se potížisté v obchodě srocují,“ doplnil primátor.

Žebráním se podle právničky města Jany Hrubé rozumí hlasové projevy, posunky a celkové chování osob, ze kterého se lze důvodně domnívat, že směřuje k získání osobního daru, a to pasivní nebo aktivní formou. Zákaz žebrání se nemá vztahovat na studenty, kteří mají poslední zvonění, z vyhlášky je vyjmuto i vybírání milodarů členy řeholních řádů a vybírání peněz při veřejné sbírce nebo v souvislosti s pouliční uměleckou produkcí.

Situaci na problematických místech řeší město i za pomoci takzvané suché vyhlášky, která vytyčuje zóny, kde je zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. Vyhláška v Přerově platí od listopadu 2011 a pokrývá už téměř celé město.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky žebrání, zákaz, vyhláška, bezdomovci, alkohol, Přerov, obchodní centrum, Městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Přerově začal platit zákaz žebrání. Místní trápí nepříjemné chování bezdomovců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.