Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

První mládě vousáka po osmi letech. Olomoucká zoo slaví úspěch s chovem afrického ptáka

Olomoucké zoo se podařilo odchovat první mládě afrického ptáka vzdáleně příbuzného datlům a strakapoudům. Vousáka senegalského zahrada chová od roku 2015, ale až po osmi letech má první úspěch. Mládě v minulých dnech opustilo hnízdo a návštěvníci ho nyní mohou vidět ve voliérce naproti euroasijskému safari.

"Jsme na tento odchov patřičně hrdí, protože podle evidenčního systému se v zoologických zahradách celosvětově podařilo za posledních dvanáct měsíců odchovat pouze čtyři mláďata ve dvou chovatelských zařízeních," radoval se kurátor ptáků v olomoucké zoo Jan Kirner.  

Vousáci si tesají vlastní dutiny, v zahradě na Svatém Kopečku měla hloubku neuvěřitelných 96 centimetrů. Tím pádem chovatelé neměli kontrolu nad průběhem hnízdění a o tom, že vousáci snesli vejce, do poslední chvíle vůbec nevěděli. "Bylo velkým překvapením, když jsme jednoho dne zaslechli pípání mláděte," podotkla mluvčí zoo Iveta Gronská.  Mládě nyní čeká kroužkování a určení pohlaví pomocí analýzy DNA. 

Do olomoucké zoo se vrátili gepardi. Dva noví samci přijeli ze Dvora Králové

Ve středu se do zoologické zahrady na Svatém kopečku vrátili gepardi. Loni zahynuli poslední jedinci, a tak byla zoo celý rok bez těchto kočkovitých šelem. Noví dva samci narození v roce 2016 naposledy pobývali v zoologické zahradě Dvůr Králové.

Zástupci čeledi vousákovitých patří mezi drobné až středně velké ptáky se zavalitým tělem a robustním zobákem. V přírodě se zástupci vousáků vyskytují v tropickém pásu Afriky, Asie i Jižní Ameriky. Zkušený pozorovatel může s trochou štěstí rozeznat samce od samice, která má na bocích černé puntíky. V klidu jsou však zakryté křídly. Hlavní složkou jejich potravy jsou různé plody, v době odchovu jim chovatelé přidávají hmyz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky vousák, mládě, zoo, Olomouc, ptáci, zahrada, hnízdo, Svatý Kopeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První mládě vousáka po osmi letech. Olomoucká zoo slaví úspěch s chovem afrického ptáka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.