Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Do olomoucké zoo se vrátili gepardi. Dva noví samci přijeli ze Dvora Králové

Ve středu se do zoologické zahrady na Svatém kopečku vrátili gepardi. Loni zahynuli poslední jedinci, a tak byla zoo celý rok bez těchto kočkovitých šelem. Noví dva samci narození v roce 2016 naposledy pobývali v zoologické zahradě Dvůr Králové.

Olomoucká zoo chová tyto kočky již od roku 1999 a podařilo se jí odchovat 12 mláďat. Odchov gepardů ale není jednoduchý. „Pokud si přejeme gepardy v zajetí rozmnožovat, je potřeba, aby do doby, než k tomuto záměru dojde, měli oddělené ložnice. Pár se nesmí slyšet, vidět, ani cítit. Jinak se mohou považovat za sourozence a nepáří se,“ vysvětlila mluvčí olomoucké zahrady Iveta Gronská. Ve volné přírodě se se gepardů pohybuje posledních sedm a půl tisíce a jde tedy o nejohroženější kočku Afriky.

Gepardí bratři do olomoucké zoo přijeli ve středu. „Jedná se o bratry, kteří se narodili v roce 2016 v Zoo Bora ve Švédsku a od roku 2018 pobývali v Zoo Dvůr Králové nad Labem,“ uvedla zooložka Jitka Vokurková. Již od čtvrtka mohou gepardy návštěvníci vidět v jejich výběhu.

Pozor na ostny. Dikobrazí rodinka v ZOO Olomouc hlásí přírůstky

O dva malé dikobrazy pečují v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Na svět přišla mláďata pozoruhodných hlodavců v polovině července, odborníkům se po dvou týdnech podařilo určit jejich pohlaví – jde o samečka a samičku. Dikobrazy...

Přirozeným prostředím pro geparda štíhlého jsou africké stepi, řídké lesy či savany. Ve volné přírodě však z důvodu ztráty těchto oblastí či ilegálního obchodu gepardů ubývá. Typickým znakem jsou pro geparda černé pruhy, které se táhnou z koutku oka až k tlamě. Proto je občas nazýván jako „kočka, která pláče“. Takovéto značky pomáhají odrážet záři slunce.

Jde o nejrychlejšího savce planety. Dokáže vyvinout rychlost až 110 kilometrů za hodinu. Loví gazely, antilopy nebo zajíce a je při tom velmi efektivní. Až čtyřicet procent jeho loveckých pokusů končí úspěchem.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo Olomouc, gepardi, Dvůr Králové nad Labem, gepard štíhlý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do olomoucké zoo se vrátili gepardi. Dva noví samci přijeli ze Dvora Králové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.