Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Vesnické prodejny mohou i letos žádat o dotace z Olomouckého kraje

Další finanční prostředky pro podporu obchodů v malých obcích vyčlení Olomoucký kraj. Na dotační program bude mít hejtmanství připraveno 3,3 milionu korun, podpora venkovských prodejen by se ještě mohla rozšířit o peníze ze státního rozpočtu. Obchody na vesnicích se potýkají s rostoucími náklady.

Dotační program zaměřený na podporu venkovských prodejen je vyhlašován v Olomouckém kraji od roku 2021.  Hejtmanství bude žádosti o dotace na venkovské prodejny podle hejtmanova náměstka Jana Šafaříka (Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj) přijímat od 23. října do 3. listopadu. Vyhodnoceny a schváleny budou v závěru roku. Dotace může u jedné prodejny činit až 100 tisíc korun. Určena je na provoz maloobchodních prodejen v obcích do 1000 obyvatel s jedním obchodem. Dotaci mohou dostat také prodejny v místních částech do 1000 obyvatel, které jsou součástí obce s maximálně 3000 obyvateli a na jejichž území se nachází maximálně jedna maloobchodní prodejna.

Náměstek Šafařík upozornil, že kvůli jednání o vládním konsolidačním balíčku zatím není znám přesný termín, kdy Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje vyhlásit výzvu na tento typ dotací. Pokud bude schválena, tak hejtmanství pošle žádost o finanční příspěvek, a následně peníze ze státního rozpočtu zapojí do krajského dotačního programu pro venkovské prodejny.

FOTOGALERIE: Na nákup s QR kódem. První bezobslužná prodejna v kraji funguje v Měrotíně

Nejen obyvatelům malé obce Měrotín nedaleko Litovle slouží nová bezobslužná prodejna nazvaná Naše Vesanka. V obchodě si lidé mohou nakoupit pouze s využitím věrnostních kartiček nebo speciální mobilní aplikace, už po prvním dni od otevření...

Loni vyhlášený dotační program pro rok 2022 původně počítal se sedmi miliony korun, z toho tři miliony připadly na kraj a čtyři na ministerstvo. Kraj poté evidoval 169 žádostí o podporu, takže krajská rada letos v lednu schválila navýšení podpory o další čtyři miliony korun. Celkem tak hejtmanství venkovským prodejnám rozdělilo 11 milionů korun.

S pomocí dotace z tohoto programu zaměřeného na venkovské obchody byla například letos v Měrotíně na Olomoucku zprovozněna první bezobslužná prodejna v kraji. Nahradila původní obchod s potravinami, který byl v této obci se třemi stovkami obyvatel loni na podzim kvůli rostoucím provozním nákladům uzavřen.

Podle výzkumu společnosti GaREP přišla o prodejnu v posledních deseti letech nejméně pětina malých obcí do 200 obyvatel. Maloobchodní síť výrazně prořídla také v obcích s 200 až 500 obyvateli. Prodejny byly zrušeny zhruba v desetině z nich.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Obchod, prodejna, vesnická prodejna, venkov, obec, podpora, dotace, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnické prodejny mohou i letos žádat o dotace z Olomouckého kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.