Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

FOTOGALERIE: Na nákup s QR kódem. První bezobslužná prodejna v kraji funguje v Měrotíně

Nejen obyvatelům malé obce Měrotín nedaleko Litovle slouží nová bezobslužná prodejna nazvaná Naše Vesanka. V obchodě si lidé mohou nakoupit pouze s využitím věrnostních kartiček nebo speciální mobilní aplikace, už po prvním dni od otevření eviduje provozovatelka podniku stovky registrací. Jde o první provozovnu tohoto typu v Olomouckém kraji.

Od půl šesté ráno do devíti hodin večer mohou lidé zavítat do nové bezobslužné prodejny v Měrotíně. Obchod se otevřel ve čtvrtek dopoledne a provozovatelka vesnické prodejny Aneta Šašinová měla s kolegyní hned napilno. „Podařilo se nám založit dvě stě věrnostních kartiček a spousta lidí si stáhla aplikaci. Panovaly trochu obavy, protože starší obyvatelé s moderními technologiemi ne vždy souzní. Ale byla jsem mile překvapená, s jakým nadšením a odhodláním sem všichni přišli, že to zvládnou. Vše se podařilo a lidé si bez problémů nakoupili,“ ohlédla se za prvním dnem provozu podnikavá obyvatelka Měrotína, tedy obce, která má necelých tři sta obyvatel. „Přišli i lidé z okolních vesnic, většinou to mají nejblíže na nákup do Litovle,“ podotkla.

Ve spolupráci se starostkou Miroslavou Vaňkovou se před časem pustila do projektu, který je v Olomouckém kraji novinkou. Hejtmanství vznik nové provozovny podpořilo podle náměstka hejtmana Jana Šafaříka (KDU-ČSL) částkou 400 tisíc korun. „Prodejnu jsme v obci vždy měli, ale loni na podzim skončila. Bylo znát, že je to pro obyvatele nepříjemné. Paní starostka zajistila aspoň pojízdnou prodejnu dvakrát týdně. Obchod je pro mě ale zároveň i sociální služba. Lidé se sejdou, povykládají si, podporuje to život v obci,“ míní vedoucí obchodu Naše Vesanka.

 

Dveře obchodu budou nyní zejména v ranních a dopoledních hodinách otevřené a personál pomůže se seznámením se s novinkou příchozím zákazníkům. Postupem času se ale prodejna bude blížit svému konceptu bez obsluhy. S tím podle Šašinové pomohou i dodavatelé, se kterými panuje dohoda na umístění zboží přímo do krámku. Klíčová je například dostupnost čerstvého pečiva.

Jako výhodu vnímá provozovatelka zejména dlouhou otevírací dobu, obchod je lidem k dispozici od pěti od rána do půl desáté večer. „Zákazníci mohou přijít podle toho, jak jim to vyhovuje třeba podle pracovních směn. Mohou si v klidu nakoupit, nikdo jim nestojí za zády a mohou si vybrat zboží, které chtějí,“ míní Aneta Šašinová.

Inspirace pro přetvoření obecních prostor v bezobslužnou prodejnu pramení v Pardubickém kraji, podobný obchod funguje v Bítovanech na Chrudimsku.

Byty, kulturní prostory i náplavka. Budoucí architekti ukázali možnosti chátrajícího areálu v Litovli

Studenti architektury z VUT Brno a ČVUT Praha se ve svých absolventských a ročníkových projektech věnovali navrhování možné budoucí podoby areálu takzvané VéDePky v centru Litovle. Oblast, ve které sídlil jeden z historických pivovarů, v...

Pro vstup do zavřené budovy Vesanky a identifikaci zákazníka slouží v případě nepřítomnosti obsluhy buď věrnostní kartička nebo mobilní aplikace. Vnitřní prostory jsou pod dohledem kamer. „Systém zamezuje i prodeji alkoholu a tabákových výrobků osobám mladším 18 let. Při registraci se zadává věk a mladší zákazníky pokladna nenechá toto zboží koupit. Obecně se spoléhá na poctivost lidí. Může se stát, že někdo udělá chybu a špatně si třeba označí nějakou věc. Provozovatel takové prodejny s tím musí počítat. Myslím, že lidé ocení, že mají obchod a nemusí trávit čas dojížděním na nákup a taháním těžkých tašek. A že se budou snažit, aby to pro obě strany bylo dlouhodobě udržitelné,“ přemítá provozovatelka měrotínského obchůdku.

Podle své filozofie se snaží obohatit sortiment i o regionální produkty a celkově zákazníkům zpříjemnit návštěvu obchodu. K tomu slouží i lavičky a stoly před rozlehlým stavením. „Chceme nákupy pro lidi udělat příjemné, aby si mohli i posedět, uvaříme jim kávu ke koláčku a z nákupu je najednou hodinové posezení s přáteli a spoluobčany. To zase stmeluje obec jako takovou,“ dodává závěrem podnikatelka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Obchod, prodejna, bezobslužná prodejna, aplikace, obec, vesnice, vesnický obchod, Naše Vesanka, Měrotín, Litovel, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Na nákup s QR kódem. První bezobslužná prodejna v kraji funguje v Měrotíně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.