Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

FOTOGALERIE: Festival pouličního umění rozzářil v Olomouci sídlištní kotelny i zašlé basketbalové hřiště

Sídliště, studentské koleje i továrnu na okraji města ozvláštnila díla výtvarníků při letošním ročníku olomouckého Street Art Festivalu. Kromě vertikálních murálů měla letos i premiéru i malba horizontální. A to na hřišti v Bieblově ulici, kde betonový povrch zatraktivnil nový design v podání bulharského pouličního umělce.

Jedna z hlavních maleb letošního Street Art festivalu doplnila galerii murálů na budovách studentských kolejí u řeky Moravy nedaleko areálu Envelopy. Na fasádě vznikla abstraktní podobizna Františka Palackého o rozměrech 17 krát 15 metrů, autorem je malíř a ilustrátor Zbyněk Linhart.

Vysokoškolskou kolej v Olomouci ozdobila obří malba Palackého. Graffiti je součástí Street Art Festivalu

Fasádu jedné z vysokoškolských kolejí v Olomouci od nynějška zdobí obří sedmnáctimetrová malba připomínající Františka Palackého. Velkoplošné graffiti vytvořil malíř Zbyněk Linhart, kresba je součástí letošního Street Art Festivalu.

Zatímco na kotelně v Zelené ulici mohou kolemjdoucí pozorovat malbu zvanou Slon už od srpna, další tři podobné objekty pomalovali umělci až v hlavní fázi Street Art festivalu v polovině září. Proměnou tak prošla zeď kousek od Fakultní nemocnice Olomouc na pomezí ulic I. P. Pavlova a Mošnerova a také na nedaleké křižovatce ulic Čajkovského a Vojanova. Svou kreativitu předvedli pouliční umělci také na jedné ze sídlištních kotelen na Nových Sadech na ulici Zikova.

Rozsáhlejší malbu dokončoval bulharský výtvarník zvaný Glow nedaleko hotelového domu v městské části Povel. Ten však nepotřeboval výškovou plošinu, nýbrž speciální barvy s protiskluzovými vlastnostmi. Maloval totiž na betonové hřiště v ulici Bieblova. Nová atraktivní úprava hřiště zachovává jeho funkce a lajnování pro sporty, na které je určené.

„Design hřiště je jedinečný, musel jsem ho uzpůsobit rozměrům hřiště, rozmístění košů na basketbal a také tomu, že jde o plochu určenou i pro fotbal,“ přiblížil pouliční umělec s tím, že po úterním dokončení bude barva ještě přibližně jeden den zasychat. Poté už bude přístupné malým i velkým sportovcům.

Pro prohlédnutí jedné z velkoplošných maleb aktuální přehlídky pouličního umění v Olomouci musejí zájemci vyrazit na okraj města do Černovíra. Na budovu trafostanice v areálu chemicko-farmaceutického podniku FARMAK umístil své dílo berlínský umělec Emil Kartelovic. Podle generálního ředitele FARMAKu Miroslava Ulricha dostal výtvarník při tvorbě volnou ruku. Výsledek si mohou lidé prohlédnout z polní cesty, která vede kolem oplocení za areálem v ulici Na Vlčinci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, Street Art Festival

Štítky Street art, festival, pouliční umění, malba, mural, Olomouc, hřiště, farmak, kotelna, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Festival pouličního umění rozzářil v Olomouci sídlištní kotelny i zašlé basketbalové hřiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.