Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Minulost Vrahovic je uzavřená kapitola, budoucnost je otevřená kniha. Místní spolek oslavil dvacet let

V roce 2002 se na železniční zastávce ve Vrahovicích, což je městská část Prostějova, začala scházet skupina zdejších teenagerů. Pořádali společné výlety a brigády, přemýšleli také o tom, co by mohli udělat pro propagaci Vrahovic. A tak 9. září 2003 založili občanské sdružení Spolek za staré Vrahovice.

Činnost spolku, který nyní slaví dvacáté narozeniny, je velmi bohatá a široká. Členové shromažďují různé historické dokumenty, fotografie a plány. Uspořádali čtyři výstavy z historie Vrahovic a několik vlastivědných vycházek po Vrahovicích a okolí. Poslední z nich konaná 26. března 2023 vedla do Čechůvek na „Vrbák“. Zhotovili také repliku dřevěného kříže a instalovali ji na původních místech směrem na Vrbátky.

V roce 2019 vydali publikaci Vrahovice v moderní době, dějiny obce v letech 1885–1973. Jejím autorem je místopředseda spolku Martin Hájek. Iniciovali pojmenování nových ulic po zdejších významných rodácích a občanech – dlouholetém starostovi Josefu Střížovi, jazykovědci Františku Kopečném a hudebníkovi Zdeňku Tylšarovi. Také iniciovali vyhlášení dvou stromů za památné (Střížova lípa, lípa u Sarkandera). Letos přibyly jejich zásluhou v okolí Vrahovic nové lavičky a v arboretu stojan na kola. Sázejí stromy, pořádají brigády v okolí Vrahovic v rámci akce Ukliďme Česko a pečují o arboretum, které provozují.

Gustav Trupka byl významným prostějovským pedagogem. Vytvořil páskovou čítanku nebo počítadlo

Gustav Trupka se narodil v létě před 180 lety v Prostějově, byl významným prostějovským národním činitelem a pedagogem. Zhotovoval různé pomůcky, například páskovou čítanku počítadlo, mapy a plány. Vytvořil například monumentální plán Prostějova...

 

Spolek má samozřejmě i svoje tradice – znak, vlajku, odznak v podobě „placky“. Tradicí se staly i každoroční letní výlety do Jeseníků a páteční večerní posezení v klubovně. "Stále se cítíme mladí a připadá nám, jako bychom náš spolek založili tak před měsícem," konstatoval Hájek. Spolek si získal řadu příznivců, přátel a spolupracovníků a snaží se naplňovat svoje motto: "Minulost Vrahovic je uzavřená kapitola, budoucnost Vrahovic je otevřená kniha."

Členové spolku si nedávno kulaté dvacáté výročí společně připomněli. Uspořádali malou oslavu, na které prezentovali to, co za dvacet let stihli udělat pro Vrahovice a co společně zažili.

Spolek založil a vybudoval na pozemcích u říčky Romže malé arboretum, které bylo otevřeno v roce 2015. Jeho výsadba byla finančně podporována příspěvky dárců, kteří si adoptovali jednotlivé dřeviny. Dnes zde roste přes devadesát druhů dřevin z Evropy, Asie a Severní Ameriky. Geograficky je rozděleno na část severoamerickou a euroasijskou.

Významný architekt Adolf Loss zanechal na Hané řadu stop. Známá je Müllerova vila v Olomouci

Adolf Loos je pokládán za klasika moderní architektury. Byl představitelem puristické architektury charakteristické čistými hranolovými tvary. Odmítal zdobnost a prosazoval stroze funkční a praktickou obytnou architekturu. Také na Hané zanechal...

Právě zde oslava výročí začala komentovanou prohlídkou, kterou vedl autor arboreta a předseda Spolku za staré Vrahovice Tomáš Peka. "Zajímavá je například Kašťa bělavá. Tento strom máme ve znaku. Pochází z USA, kde jsou pro něj teplejší podmínky a používal se tam i na výrobu piva. Chutná po citronu," přiblížil jeden z exponátů arboreta Peka. Stejně zajímavě hovořil o dalších dřevinách, například o Komule Davidově, Moruši texaské, Pazeravu sbíhavém, Metasekvoji čínské, Čimišníku stromovitém, Parotii perské, Tupele lesní, Ambroni západním, Muďouli trojlaločném ( Asimina triloba), Pámelníku bílém, Křídlatci trojlistém a Tisovci dvouřadém.

Potom se přítomní přesunuli do bývalé železniční zastávky, kde má spolek klubovnu. Zde si prohlédli historické sbírky a fotografie, modely železniční zastávky a německé pozorovatelny na vrbáteckém kopci zhotovené členem spolku Jiřím Velochou. Mohli se také zakoupit novou pohlednici Vrahovic, kterou spolek vydal po osmnácti letech. Akci zakončilo promítání fotografií z činnosti spolku.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hana Bartková

Štítky Spolek za staré Vrahovice, výročí, Vrahovice, arboretum, železniční zastávka, Prostějov, kniha, dřevina, Martin Hájek, strom, František Kopečný, Zdeněk Tylšar, USA, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Minulost Vrahovic je uzavřená kapitola, budoucnost je otevřená kniha. Místní spolek oslavil dvacet let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.