Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Restaurátor ve výšce šestnáct metrů opravil poškozenou sochu na Mariánském sloupu ve Šternberku

Restaurátor Martin Parobek ve výšce šestnáct metrů opravil trhlinu na soše Panny Marie na Mariánském sloupu na náměstí ve Šternberku na Olomoucku. Odborník zacelil spáru na kamenné zeměkouli, na které stojí pozlacená socha z období baroka. Opravil také její zlatý nátěr.

Šternberk zasáhla smutná zpráva. Ve věku 37 let náhle zemřel ekolog a dobrovolník Jiří Beneš

Šternberk na Olomoucku zasáhla velmi smutná zpráva. Ve věku 37 let náhle zemřel ekolog a dobrovolník Jiří Beneš. Zanechal po sobě manželku, dvě děti a mnoho projektů, kterými pomáhal přírodě v regionu, ale například také ukrajinským uprchlíkům...

Restaurátor se k horní části Mariánského sloupu dostal pomocí vysokozdvižné plošiny, oprava zeměkoule a pozlaceného povrchu sochy Panny Marie mu zabrala několik hodin. "Že má zeměkoule puklinu, jsme zjistili při průzkumu loni na podzim. Bylo ji potřeba vyplnit pryskyřicí a vytmelit. Sousoší budeme i nadále sledovat, abychom zjistili, zda se trhlina nezvětšuje," uvedla Zuzana Vyjídáková ze šternberské radnice.

Zlacení na soše restaurátor Martin Parobek opravil pomocí plátkového zlata a lepidla. Vydrolení tmelu z praskliny na zeměkouli podle něj způsobily vibrace a otřesy od projíždějících automobilů v okolí sloupu.

Mariánský sloup byl v centru Šternberka postaven za finančního přispění knížete Josefa Adama z Lichtenštejna v roce 1719, aby připomínal morovou epidemii v letech 1715 až 1716. Na vrcholu sloupu je pozlacená socha Panny Marie. Sloup obklopují čtyři sochy světců. Na sloupu je umístěn erb knížete. V letech 2003 až 2005 byl sloup opraven. Restaurátoři postupně opravili jeho základnu a zrekonstruovali sochy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Šternberk

Štítky oprava, restaurátor, socha, mariánský sloup, Šternberk, Panna Marie, sloup, Olomoucký kraj, Josef Adam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restaurátor ve výšce šestnáct metrů opravil poškozenou sochu na Mariánském sloupu ve Šternberku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.