Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Pomoc nevidomým a slabozrakým: začíná sbírka Bílá pastelka

Tisíce dobrovolníků vyrazí i letos do ulic měst napříč Českou republikou při třídenní charitativní akci Bílá pastelka. Veřejná sbírka na podporu nevidomých a zrakově postižených osob se koná už po čtyřiadvacáté. Nákupem symbolické pastelky bude možné pomoci od 9. do 11. října.

Vloni činil výtěžek sbírky Bílá pastelka v celé České republice 3 956 908 korun. Výtěžek dobročinné aktivity umožňuje poskytovat služby, díky nimž mohou nevidomí a těžce zrakově postižení vést co nejvíce plnohodnotný život.

Od pondělí 9. do středy 11. října mohou lidé také v ulicích Olomouce potkat dobrovolníky v bílých tričkách s logem sbírky, kteří za příspěvek nejméně 30 korun odmění dárce bílou pastelkou s bílou, nebo barevnou tuhou. Přispět je možné i bezhotovostně prostřednictvím QR kódů umístěných přímo na kasičkách, které dobrovolníci ponesou.

Balíček pro Ukrajinu. Olomoucká Charita pořádá sbírku vánočních dárků pro více než čtyři stovky dětí

Tradiční sbírku vánočních balíčků pro více než čtyři stovky dětí na Ukrajině zorganizuje i letos Arcidiecézní charita Olomouc. Projekt Vánoční balíček pořádá charita popatnácté, každoročně se setkává s velkým ohlasem. Na Ukrajinu už bylo doručeno...

„Výtěžek sbírky z našeho regionu se využije na služby pro zrakově postižené v celém Olomouckém kraji a podpoří služby, které poskytuje obecně prospěšná společnost Tyfloservis a její zakladatel zapsaný spolek Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR,“ vysvětluje Klára Hajková, vedoucí olomouckého pracoviště SONS.

Tyfloservis pomáhá zrakově postiženým s nácvikem orientace s bílou holí, nácvikem sebeobslužných dovedností, učí nevidomé číst a psát Braillovo bodové písmo a učí psát na klávesnici počítače bez zrakové kontroly. „Výuka probíhá ambulantně nebo u klienta v domácím prostředí. Častým důvodem návštěvy v Tyfloservisu je výběr vhodné optické pomůcky, pokud brýle již nestačí,“ doplňuje Klára Hajková.

Výtěžek celostátní sbírky Bílá pastelka, která probíhá v přibližně 200 měst České republiky, financuje také dlouhodobé plošné projekty. „Jedná se například o Navigační centrum, Centrum pro odstraňování bariér, Středisko výcviku vodicích psů, vydávání časopisů pro zrakově postižené a mnoho dalších aktivit,“ příblížila olomoucká sociální pracovnice s tím, že další informace o možnostech podpory a zapojení do sbírky jsou k dispozici na webových stránkách Bilé pastelky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Bílá pastelka - dobročinná sbírka

Štítky Charita, pomoc, podpora, sbírka, veřejná sbírka, Bílá pastelka, SONS, Tyfloservis, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc nevidomým a slabozrakým: začíná sbírka Bílá pastelka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.