Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Raritní amazoňan, veliký ara či tukani. Výstaviště v Olomouci bude patřit exotům

Z dějiště oblíbené zahradnické a pěstitelské výstavy se olomoucká Flora proměnila během týdne v říši exotického ptactva. Po pěti letech se znovu koná akce zaměřená na pestrý svět papoušků a dalších druhů opeřenců nazvaná Exota Olomouc. Ta láká i na mimořádně vzácné exempláře.

Výstava Exota Olomouc začíná v pátek 13. října a potrvá do konce víkendu. Hlavní část expozice bude v pavilonu A, kde budou návštěvníci pozorovat v centrální voliéře přibližně padesát ptáků. V této budově zároveň uvidí jeden z raritních exemplářů amazoňana žlutokrkého v modré mutaci. Na území celé Evropy žije okolo deseti jedinců tohoto vzácného druhu.

„Díky spolupráci s chovateli z celé Evropy se nám do Olomouce podařilo dostat mnoho unikátů. Někteří tito ptáci nebyli ještě nikdy a skutečně nikde na celé planetě vystavení. Na Výstavišti Flora Olomouc budou mít světovou premiéru,“ uvedl Jan Sojka, ředitel výstavy z Českého svazu chovatelů – základní organizace Exota Olomouc. Ta výstavu pořádá společně s Výstavištěm Flora Olomouc. Dalším zajímavostí bude například i ara hyacintový, přezdívaný modrý král zelené Brazílie. Jedná se o největší druh papouška na světě.

Vždy připraven k zásahu. Hasič ze Zábřehu dostal cenu na Pražském hradě, v létě pomáhal u nehod na dráze

Prestižní ocenění za pomoc vážně zraněným lidem mimo pracovní službu převzal na Pražském hradě zábřežský hasič Pavel Dostál z rukou prezidenta ČR Petra Pavla a generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka. Hasič z Olomouckého...

Na výstavě bude k vidění celkem přes čtyři tisíce opeřenců tří set různých druhů. V přístavbě pavilonu A budou chovatelé se svými ptačími svěřenci soutěžit na Mistrovství ČR exotických ptáků. „Pavilon E bude patřit expozici tukanů, v pavilonu G jsme připravili Expozice exotických bažantů, vodních ptáků a holubů. Na exotické ptactvo se lidé mohou těšit také ve sbírkových sklenících. Tady bude v tom nejpřirozenějším prostřední umístěna Expozice drobných exotických ptáků,“ přiblížil v tiskové zprávě ředitel výstavy Sojka.

Podle ředitelky Výstaviště Flora Olomouc patří akce v hanácké metropoli mezi nejvýznamnější a nejrozsáhlejší akce tohoto typu v Evropě. „Exota Olomouc je bezpochyby pojem, který je mezi chovateli a milovníky exotického i okrasného ptactva známý na celém světě přes čtyřicet let. Dříve se tato výstava – a budeme v tom od letošního roku opět pokračovat – pořádala co dva roky,“ říká Eva Fuglíčková, ředitelka olomouckého výstaviště.

Exota Olomouc 2023
Termín: pátek 13. až neděle 15. října 2023
Místo: Výstaviště Flora Olomouc
Čas konání: pátek – sobota: 8:00 - 18:00, neděle 8:00 - 17:00
Vstupné na místě: základní 190 Kč, studenti 110 Kč, senioři 120 Kč, děti 6 – 15 let 100 Kč
Rozdělení expozic
Pavilon A: Expozice papoušků
Přístavba pavilon A (přízemí a 1. patro): Mistrovství ČR exotických ptáků
Pavilon E: Expozice tukanů
Sbírkové skleníky: Expozice drobných exotických ptáků
Pavilon G: Expozice exotických bažantů, vodních ptáků a holubů
Zdroj: flora-ol.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Exota Olomouc

Štítky Výstava, expozice, Exota, Exota Olomouc, papoušci, exotické ptactvo, Výstaviště Flora, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Raritní amazoňan, veliký ara či tukani. Výstaviště v Olomouci bude patřit exotům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.