Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V olomoucké zoo už jsou k vidění dvojčata nejmenších opic na světě. Vozí se na zádech otce a sourozenců

V olomoucké zoo už jsou při troše štěstí v pavilonu opic k vidění dvojčata kosmanů zakrslých, nejmenších opic na světě, která se nedávno narodila. Prospívají velmi dobře, vozí se na zádech otce a svých starších sourozenců. Zoo chová kosmany od roku 2000.

Zoo Olomouc znovu chystá vzdělávací pavilon s mořským akváriem. Loděnka se měla stavět už před lety

Nedaleko vstupu do olomoucké zoologické zahrady by měl v následujících letech vyrůst nový pavilon a vzdělávací centrum za zhruba padesát milionů korun. Zoo s myšlenkou na výstavbu budovy zvané Loděnka pracuje již řadu let, nyní bude probíhat...

"Tomuto chovnému páru se od roku 2016 u nás narodilo už 26 potomků. Mnozí z nich byli odesláni do nejrůznějších chovatelských institucí po celém světě. Největší vzdálenost urazili dva kosmani při cestě do Izraele," uvedla zooložka Jitka Vokurkova.

Tento druh olomoucká zoo chová od roku 2000, celkem se tu narodilo 134 mláďat.  

"Žijí v párech nebo malých rodinných skupinkách v korunách stromů, kde většinou rodí jediná vůdčí samice. Péči o mláďata zajišťuje samec nebo další členové rodiny, nosí je na svých bedrech, samice je pouze kojí. Kosmaní novorozenec je však pořádný cvalík. Než se mládě ve věku deseti týdnů postaví na vlastní nohy, váží zhruba polovinu toho, co otec," podotkla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Kosmani zakrslí obývají jihoamerické deštné lesy, ale životní prostředí jim mizí před očima. Pro svůj malý vzrůst bývají označovány jako marmosetky, což ve francouzštině znamená trpaslík. Skáčou ovšem až do vzdálenosti pěti metrů. Dospělí kosmani váží maximálně 100 gramů, narozená mláďata do sedmi gramů. Dožívají se patnácti let.

Ohodnoť článek

Foto Zoo Olomouc

Štítky kosman zakrslý, mládě, dvojčata, zoo, Olomouc, opice, dvojčata, Izrael

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V olomoucké zoo už jsou k vidění dvojčata nejmenších opic na světě. Vozí se na zádech otce a sourozenců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.