Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Na Ukrajinu z Olomouckého kraje zamířily další desítky nemocniční lůžek, tentokrát ze Šumperka

Do severozápadní části Ukrajiny putovala další humanitární pomoc v podobě vyřazených nemocničních lůžek. Ta přes olomoucké hejtmanství darovala šumperská nemocnice. Již v prvním pololetí letošního roku odvezly kamiony do země na východě Evropy 200 nemocničních postelí z Prostějova, Přerova či Šternberku.

„Před pár týdny jsem v médiích zaznamenal zprávu o obměně lůžek v šumperské nemocnici. Okamžitě jsem se obrátil na ředitele nemocnice Martina Polacha s dotazem, jestli by případně přebytečná starší lůžka nemohli poskytnout našim ukrajinským partnerům. Pan ředitel projevil maximální ochotu a o jeho nabídce jsem obratem informoval místopředsedu Regionální rady Rovenské oblasti na Ukrajině pana Serhije Gemberga. Ten zareagoval velmi rychle a už je dodávka této humanitární pomoci v cíli," uvedl hejtmanův náměstek pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák (ODS).

VIDEO: Jako na frontě. Nová síť zákopů na Libavé slouží výcviku ukrajinských i českých vojáků

Pro zvýšení efektivity výcviku vojáků z Ukrajiny vybudovala česká armáda ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku prostředí, které věrněji simuluje aktuální situaci na bojišti. V konfliktu ve východní části Evropy probíhají střety v...

Pomoc v Rovenské oblasti bude podle Horáka v případě zájmu ukrajinské strany pokračovat i dál. Šumperská nemocnice má ještě k dispozici několik starších nemocničních lůžek. Hejtmanství zároveň zahájilo revizi přebytečných zásob tohoto materiálu také v Odborném léčebném ústavu Paseka, který je příspěvkovou organizací Olomouckého kraje.

Nemocnice v Olomouckém kraji v závěru loňské roku obměňovaly lůžka pro své pacienty a hejtmanství se tehdy rozhodlo původní nemocniční postele poslat na Ukrajinu do oblasti, ve které žije početná česká menšina. Prvních 40 lůžek bylo do Rovenské oblasti na Ukrajině odvezeno v dubnu, do konce června následovalo dalších 160.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, pomoc, podpora, humanitární pomoc, nemocniční lůžka, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ukrajinu z Olomouckého kraje zamířily další desítky nemocniční lůžek, tentokrát ze Šumperka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.