Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

V Drahanovicích archeologové objevili hrob z doby halštatské. Patřil ženě z vyšší střední společenské vrstvy

V lokalitě Za kapličkou u Drahanovic na Olomoucku archeologové objevili hrob ženy z doby halštatské, ve kterém byly také dvě železné jehlice s vícenásobnou hlavicí. Podle archeologů jde o významné artefakty, do budoucna mohou být označený jako železné jehlice typu Drahanovice.

Archeologické průzkum probíhal letos v létě kvůli výstavbě bytového domu. Vykopávky v Drahanovicích již v minulosti potvrdily existenci žárového pohřebiště platěnické skupiny východohalštatské kultury, tentokrát archeologové narazili na komorový hrob starší doby železné.

"Ve čtvercové hrobové jámě o rozměrech asi 150 krát 150 centimetrů bylo pod kamennou konstrukcí uloženo nejméně deset povětšinou bohatě zdobených keramických nádob doby halštatské a železný nožík, který nepochybně spočíval v blízkosti masitého milodaru pro zemřelého, jehož kremační pozůstatky byly v jihozápadní části pohřební komory spolu se zbytky železného náramku, železné harfovité spony, zřejmě železné břitvy, nejméně tří železných jehlic a zbytku bronzové náušnice," popsal archeolog Pavel Fojtík z prostějovské pobočky Ústav archeologické památkové péče Brno.

Ostatky z dřevěné truhly v Klášterním Hradisku patří přemyslovským knížatům, potvrdili archeologové

Ostatky nalezené v roce 2017 v malované dřevěné truhle v sakristii kaple Klášterního Hradiska v Olomouci patří přemyslovským knížatům Otovi I. a Otovi III. a jejich manželkám. Potvrdily to výzkumy za pomoci DNA a radiouhlíkové metody datování, do...

Hrob podle něho pochází z období 675 až 625 před Kristem. Pohřbená žena patřila do vyšší střední společenské vrstvy venkovského sídliště, která byla obklopena téměř všemi výdobytky své doby, ale neměla luxus tehdejších elit, jako byly například importované zboží nebo zboží vyráběné cizími řemeslníky na zakázku.

"Přínosné jsou především dvě železné jehlice s vícenásobnou hlavicí, která se zdá být středomoravskou variantou a do budoucna ji lze vyčlenit jako geograficky specifický a datačně významný artefakt označený jako železná jehlici typu Drahanovice," uvedl Fojtík.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ústav archeologické památkové péče

Štítky hrob, žena, vyšší střední třída, vykopávky, archeologie, Drahanovice, jehlice, Olomoucký kraj, Pavel Fojtík, kaplička, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Drahanovicích archeologové objevili hrob z doby halštatské. Patřil ženě z vyšší střední společenské vrstvy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.