Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Situace se změnila, zaměřili jsme se na nakupování druhé generace, říká k Šantovka District architekt Bishop

Dlouhodobou vizi na rozšíření Galerie Šantovka nedaleko centra Olomouce má z tvůrčího a funkčního hlediska v režii renomovaný britský architekt Robert Bishop. Na setkání s novináři prezentoval nejen podobu ambiciózního projektu Šantovka District. Zároveň také přiblížil, jaké myšlenky a trendy za návrhem stojí.

Před časem vizualizace nové budovy nazvané Šantovka 2 představovaly rozhlehlý čtyřpodlažní objekt i například s parkovacími plochami na střeše. Aktuálně zveřejněná podoba nové výstavby u navštěvované obchodní galerie má jiný charakter i název, který vyjadřuje podstatu změny. Nepůjde o druhou rozlehlou Šantovku, ale o novou část města utvořenou z několika menších budov – Šantovka District. „Došlo k celé řadě změn, jednou z nich byla pandemie, další pak přísnější nároky na ochranu životního prostředí a v neposlední řadě jiné požadavky ze strany zákazníků. Musíme přemýšlet nad tím, jak nalákat spotřebitele, aby vůbec přicházeli do center měst. Průměrný příslušník generace Z podle průzkumů dnes tráví 7,2 hodiny denně na telefonu. Co můžeme dělat, abychom tyto lidi převedli do centra města a oživili jej?“ uvažoval při prezentaci architekt Robert Bishop.

Předchozí podoba objektu Šantovka 2 (nalevo). Na pozemcích má vzniknout soubor staveb podle nového návrhu nazvaný Šantovka District. Zdroj: Redstone

Na třech hektarech vznikne soubor budov s rozmanitými funkcemi vyhledávanými nejen v centrech měst. „Očekává se, že jsme experti, ale ani já nevím, co se stane v budoucnosti. Ale vím, že když postavíme budovu, která bude flexibilní, tak můžeme v průběhu času měnit i její využití,“ prohlásil Bishop a dodal: „Koncept, na který se zaměřujeme, se nazývá placemaking. Jde o vytvoření místa, kam lidé budou chtít přijít a kde si budou chtít užít svůj pobyt. Prostor, který bude nabízet celou řadu využití a to v nejvyšší možné kvalitě. A také otevřené nákupní prostory, takový projekt jsem vytvářel například v Marseille,“ doplnil oceňovaný odborník z architektonické kanceláře StudioN s tím, že velmi důležité jsou také ekologické standardy.

Třímiliardová proměna parkovišť u Šantovky: v Olomouci má vyrůst nová multifunkční čtvrť

V průběhu příštího roku předpokládá developerská skupiny Redstone olomouckého podnikatele Richarda Morávka začátek výstavby nové moderní části města nazvané Šantovka District. Ta je pozměněnou verzí původního záměru rozšíření stejnojmenné...

Inspirace pro soustavu budov a veřejných prostranství s rozmanitým využitím plyne i z dalších vydařených realizací v zahraničí. „V tomto projektu se zaměřujeme na evoluci a nakupování druhé generace. To znamená, že nákupní centrum plní více účelů. Příkladem jsou projekty v Bratislavě či Hamburku, spojuje je víceúčelové využití, nejsou tak zaměřená na příjezd autem a nachází se v centrech měst. Jednotlivé budovy spolu fungují v harmonii. Nejedná se pouze o obchody, ale i budovy sloužící vzdělávání a volnému času, gastronomii i bydlení. Vytváří tak celkový prostor města,“ míní nositel ocenění UNESCO za projekt Prado v Marseille.

Právě na aspekt propojení s městem se zaměřuje i další tým architektů, který chce rozšířit význam Mlýnského potoka a jeho nábřeží. „Nad rámec samotného projektu pracuje architekt Martin Krupauer se svým týmem na postupu, jak místo propojit s okolní řekou. Čtvrť není budovaná v izolaci, ale je součástí celého městského prostoru,“ dodává Bishop.

Jak se vám líbí nápad na výstavbu projektu Šantovka District? (známkování jako ve škole)

Celkem hlasovalo303 čtenářů

Rozmanité nabídky v komerčních či kulturních prostorách mají podle Bishopa vytvořit fungující komplex s bytovými kapacitami nejen v budovách Šantovka District, ale i v okolních stavbách. „Prostor bude žít a fungovat pro celé město. Má jít v zásadě o nonstop využitelný prostor pro různé akce. Myslíme, že je důležité zabudovat do projektu hotel, který přitáhne další návštěvníky, rodiny s dětmi i podnikatele. To také souvisí s multifunkčním kulturním sálem a jeho dalším využitím. V plánu je také restaurace na střeše či wellness s bazénem a důležité bude i napojení na první budovu Šantovky,“ podotkl architekt k vizi třímiliardové proměny parkovacích ploch u nákupního centra, které před nedávnem oslavilo 10. výročí od otevření.

Ačkoliv bude pod novou čtvrtí také přes 700 parkovacích míst, nemusí být auto primárním dopravním prostředkem pro cesty do moderního komplexu. „Mělo by to být přívětivé místo, které bude dostupné pěším a cyklistům. Bude propojovat celou řadu funkcí a možná bude lokalitou, která přivede příslušníky generace Z od telefonů právě do centra města,“ uzavřel Bishop.

Šantovka District v číslech
Celková plocha: cca 3 hektary
Podzemní parkoviště: 740 míst
Multifunkční sál: divadelní uspořádání - max 750 míst
                           koncertní uspořádání - cca 2000 míst
                           plesy - 970 míst
                           konference - více než 1000 osob
Pronajímatelná plocha: cca 20 000 m2
Předpokládané investiční náklady: cca 3 miliardy Kč
Principy udržitelnosti
Využití tepelných čerpadel (geotermální vrty, vzduch-vzduch, vzduch voda)
Solární panely
Integrované solární panely (fasáda, skleněný přístřešek)
Systém řízení budovy umělou inteligencí
Recyklace šedé vody (čištění, vytápění)
Využití recyklovaných materiálů při výstavbě
Integrace zelených střech
Zdroj: Redstone

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, Redstone

Štítky Investice, stavba, Šantovka, Šantovka District, architekt, Robert Bishop, byty, restaurace, obchody, koncert, volný čas, Redstone, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace se změnila, zaměřili jsme se na nakupování druhé generace, říká k Šantovka District architekt Bishop  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.