Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Třímiliardová proměna parkovišť u Šantovky: v Olomouci má vyrůst nová multifunkční čtvrť

V průběhu příštího roku předpokládá developerská skupiny Redstone olomouckého podnikatele Richarda Morávka začátek výstavby nové moderní části města nazvané Šantovka District. Ta je pozměněnou verzí původního záměru rozšíření stejnojmenné obchodní Galerie. Podle projektů má do roku 2026 nový soubor budov s celou řadou různých funkcí a flexibilním charakterem. Cílem je zároveň propojit oblast s centrem města i jižní částí Olomouce.

Skupina Redstone plánuje vybudovat v sousedství Galerie Šantovka komplex budov a veřejných prostranství za přibližně 3 miliardy korun. Podle nejmodernějších trendů architektury a urbanismu má vzniknout na ploše současných parkovišť Šantovka District. Proměnou má projít i okolí Mlýnského potoka, kde chce firma vybudovat atraktivní nábřeží.

Šantovka má deset let. Přitáhla miliony návštěvníků a Olomouc zbavila zanedbaného areálu po bývalém Milu

Přesně před deseti lety se v Olomouci otevřelo nákupní centrum Šantovka. Jen za první den ho navštívilo přes padesát tisíc lidí, dodneška to jsou miliony. Šantovka vyrostla v lokalitě chátrajícího areálu bývalého Mila poblíž centra a proměnila...

 

„Mělo by se jednat o přívětivý městský prostor s širokou škálou různých funkcí. Po letech příprav představujeme upravený projekt široké veřejnosti. Čeká nás poslední úkol, tedy náš sen hmotnit. Věřím, že v roce 2026 zde přivítáme první návštěvníky a vznikne část města, na kterou budou moct být Olomoučané pyšní,“ řekl novinářům zakladatel developerské skupiny Redstone Richard Morávek. Šantovka District je podle něj posledním doplněním oblasti, ve které je obchodní centrum a také rezidenční projekt Šantovky Living. Brzký start výstavby má podle olomouckého podnikatele umožnit administrativní změna již dříve povolené přístavby Šantovky.

Celá čtvrť do sebe propojí několik různě zaměřených částí, středobodem má být nové náměstí Šantovka Amfi, na kterém budou moct probíhat různé akce, koncerty či veřejné bruslení. Další prvky mají být zaměřené na nakupování či gastronomii. Součástí bude i Šantovka Hall. „Jedná se o polyfunkční sál inspirovaný pražským projektem Fórum Karlín, který nabídne prostory pro divadlo, muzikály, koncerty, konference, výstavy a společenské akce,“ přiblížil mluvčí developerské společnosti Petr Hlávka.

S nárůstem přitažlivosti lokality bude pro pobyty sloužit i čtyřhvězdičkový hotel řetězce AC Hotels by Marriott. V Šantovka District plánuje investor také další byty či kanceláře a prostory pro podnikání a vzdělávání.

Jak se vám líbí nápad na výstavbu projektu Šantovka District? (známkování jako ve škole)

Celkem hlasovalo303 čtenářů

Dominantou lokality se má stát věž Šantovka Tower, která ční nad souborem staveb i na vizualizacích. Dlouho připravovaný záměr ale zatím brzdí soudní spory. Proti územnímu rozhodnutí podal žalobu ombusdman Stanislav Křeček, krajský soud ale námitky nepřipustil. Ombudsman podal kasační stížnost na Nejvyšší správní soud a na jeho verdikt nyní čeká developerská společnost. „Odvolání je ještě na nejvyšší soudu, my jsme stále optimisté a věříme, že stavba tam bude stát,“ prohlásil Morávek.

Na levém břehu Mlýnského potoka se původně zvažovala obdobná rozlehlý budova jako současná Šantovka, ale nedávné zkušenosti podle renomovaných architektů ukázaly, že trend se ubírá jiným směrem. „Zákazníci mění své preference, modely chování i hodnotový systém. Významné změny přinesla pandemie covidu, proměňuje se i fungování ekonomiky. Snažíme se zohlednit vysoké nároky na enviromentální rozměr projektu,“ vysvětlil oceňovaný britský architekt Robert Bishop, který stojí i za původní budovou Galerie Šantovka.

Šantovka District v číslech
Celková plocha: cca 3 hektary
Podzemní parkoviště: 740 míst
Multifunkční sál: divadelní uspořádání - max 750 míst
                           koncertní uspořádání - cca 2000 míst
                           plesy - 970 míst
                           konference - více než 1000 osob
Pronajímatelná plocha: cca 20 000 m2
Předpokládané investiční náklady: cca 3 miliardy Kč
Principy udržitelnosti
Využití tepelných čerpadel (geotermální vrty, vzduch-vzduch, vzduch voda)
Solární panely
Integrované solární panely (fasáda, skleněný přístřešek)
Systém řízení budovy umělou inteligencí
Recyklace šedé vody (čištění, vytápění)
Využití recyklovaných materiálů při výstavbě
Integrace zelených střech
Zdroj: Redstone

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redstone, Stanislav Heloňa

Štítky Investice, stavba, Šantovka, Šantovka District, byty, restaurace, obchody, koncert, volný čas, Redstone, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třímiliardová proměna parkovišť u Šantovky: v Olomouci má vyrůst nová multifunkční čtvrť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.