Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Prezident vyznamenal nedávno zesnulého profesora Jařaba, Zdenu Mašínovou i Dinu Štěrbovou

Prezident republiky u příležitosti včerejšího státního svátku vyznamenal také nedávno zesnulého profesora a bývalého rektora Univerzity Palackého Josefa Jařaba, sestru bratří Mašínů a dceru protinacistického odbojáře Josefa Mašína Zdenu Mašínovou, která žije v Olomouci, a horolezkyni Dinu Štěrbovou, která na UP vyučovala.

První polistopadový rektor Univerzity Palackého v Olomouci profesor Josef Jařab zemřel letos v květnu ve věku 85 let. Literární teoretik, překladatel a někdejší senátor byl také výraznou postavou listopadového dění v Olomouci v roce 1989. Jařab dostal medaili Za zásluhy o stát.

Olomouckou vysokou školu vedl Josef Jařab od ledna 1990, kdy se stal první polistopadovým rektorem. Předtím se při událostech Sametové revoluce postavil na stranu stávkujících studentů a podpořil jejich požadavky. "Studenti mě navrhli na rektora. Šel jsem s nimi a nový senát mě jednomyslně zvolil rektorem. Až v tu chvíli jsem si uvědomil, že je to první volba v Československu. Stáhlo se mi hrdlo a stejně tak předsedovi senátního výboru. Tak nám přece jen došlo, že se stalo něco velice významného," vzpomínal na přelomové okamžiky pro Paměť národa.

S totalitními režimy má tragické zkušenosti také další vyznamenaná, sestra bratří Mašínů, kteří se za komunismu probili na západ, a dcera hrdiny protinacistického odboje a člena protinacistické skupiny Tři králové Josefa Mašína Zdenu Mašínovou, která žije v Olomouci.

Prezident Petr Pavel Mašínové udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka. "Zdravotní sestra, dcera hrdiny protinacistického odboje generálmajora Josefa Mašína, která byla v souvislosti s odbojovou činností svých bratrů Ctirada a Josefa vězněna komunistickým režimem a vystavena útisku a pronásledování. Řadu let žila pod stálým dohledem Státní bezpečnosti. Po listopadu 1989 se významně zapojila do veřejného života a v rámci besed a přednášek se výrazně podílela na výchově nejmladší generace. Je spoluzakladatelkou Památníku tří odbojů, jenž vznikl z jejího popudu na otcově rodném statku v Lošanech u Kolína," zdůvodnil prezident ocenění Mašínové.

Dina Šterbová, horolezkyně, která zdolal dvě osmitisícovky, pedagožka a humanitární pracovnice obdržela medaili Za zásluhy o stát v oblasti sportu.

Smutek a respekt. Olomouc se loučila se zesnulým profesorem Jařabem

Stovky lidí dorazily na poslední rozloučení s profesorem Josefem Jařabem do olomouckého kostela svatého Mořice. Literární teoretik, překladatel, senátor a první polistopadový rektor Univerzity Palackého zemřel na začátku května ve věku 85 let....

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Univerzita Palackého Olomouc

Štítky vyznamenání, Josef Jařab, Dina, Zdena Mašínová starší, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Skupina bratří Mašínů, Sametová revoluce, Josef Mašín, Petr Pavel, Státní bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident vyznamenal nedávno zesnulého profesora Jařaba, Zdenu Mašínovou i Dinu Štěrbovou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.