Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Smutek a respekt. Olomouc se loučila se zesnulým profesorem Jařabem

Stovky lidí dorazily na poslední rozloučení s profesorem Josefem Jařabem do olomouckého kostela svatého Mořice. Literární teoretik, překladatel, senátor a první polistopadový rektor Univerzity Palackého zemřel na začátku května ve věku 85 let. Smuteční hosté rakev vyprovodili potleskem.

3. května, v den zahájení největšího studentského svátku, olomouckého majálesu navždy odešel pro krátké těžké nemoci profesor Josef Jařab. Muž uznávaný nejen pro svou práci, ale i lidskost a pevné principy. Mše za zemřelého se konala o šest dní později v olomouckém kostele svatého Mořice, posledního rozloučení se účastnili Jařabovi blízcí, rodina, přátelé a také zástupci akademické obce i celé řady institucí.

Zármutek zahalil nejen olomouckou Univerzitu Palackého, ve věku 85 let navždy odešel první polistopadový rektor této vzdělávací instituce, profesor Josef Jařab. Literární teoretik, překladatel či někdejší senátor byl také výraznou postavou...

 

Rodák z města Kravaře se zasloužil o zásadní proměnu olomoucké univerzity po událostech listopadu 1989, kterých byl významným účastníkem a hybatelem. Druhou nejstarší univerzitu na českém území vedl do roku 1997.

Čest jeho památce vyjádřila v kostele celá řada osobností nejen z oblasti akademické či kulturní. Na Josefa Jařaba zavzpomínal i jeden z jeho dřívějších studentů, účastník listopadových událostí Martin Štainer. „Jednou, asi tak v roce 1984 mi říkal učitel angličtiny ve Valašském Meziříčí: ‚Martine, pokud byste studoval v Olomouci, všimněte si tam doktora Jařaba. Je to skvělý člověk.‘ Uteklo pár let a já jsem v pondělí 20. listopadu 1989 Josefa Jařaba našel. Ve Sportovní hale UP se konalo první a zcela zásadní shromáždění akademické obce k pátečním událostem na Národní třídě v Praze. V jednu chvíli, kdy ještě nebylo vůbec jisté, jak tato protestní akce dopadne, se na boční tribuně postavil menší muž a to, co řekl, zcela ovlivnilo další průběh shromáždění a jeho celkové vyznění. Byl to on, byl tak přesvědčivý, že stovkám kantorů a studentů včetně mě bylo jasné, že tahle akce teprve začíná a strach nás už nezastaví. Josef Jařab pracoval pro svou univerzitu a pro Českou republiku. Loučíme se s nejvýznamnější osobností Olomouce novodobé historie města. Byl velkým Evropanem, významným amerikanistou a také nositelem tří čestných doktorátů ve Spojených státech a Velké Británii,“ prohlásil Štainer.

Josef Jařab vedl Univerzitu Palackého v letech 1990 až 1997. Po vypršení rektorského mandátu v Olomouci působil jako rektor Středoevropské univerzity. Jako hostující profesor pobýval na mnoha zahraničních univerzitách, včetně Harvardu. Jako nezávislý byl také dvakrát zvolen senátorem Parlamentu ČR. Získal řadu ocenění, mj. Cenu města Olomouce, Cenu Františka Palackého, kterou mu udělila jeho alma mater, či Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Josef Jařab je autorem řady knih a překladů, své vzpomínky shrnul v knize Rektorská rozpomínání. V roce 2019 měl premiéru i filmový dokument Homo Academicus Josef Jařab.
Zdroj: Univerzita Palackého

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Višňa, Vojtěch Duda | Zdroj zurnal.upol.cz

Štítky Poslední rozloučení, mše, Josef Jařab, Univerzita Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smutek a respekt. Olomouc se loučila se zesnulým profesorem Jařabem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.