Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prezidentský pár si vyšlápl k Lesnímu baru na Jesenicku. Čekaly tam klobásky v udírně a vychlazené pivo

K samoobslužnému Lesnímu baru nedaleko Lipové-lázní na Jesenicku si dnes vyšlápl prezident Petr Pavel s chotí při návštěvě Olomouckého kraje. V cíli je čekal oheň, udírna s klobáskami a speciální žlaby, ve kterých se chladilo pivo či nealko. Bar je běžně zásoben i špekáčky, na ty však během návštěvy už nedošlo.

Prezidenta Petra Pavla v roli turisty doprovázela k navštěvovanému místu ukrytému v Rychlebských horách na zhruba dvoukilometrové trase lesem i první dáma Eva Pavlová a prezidentská delegace.

"Jsem moc rád, když do každého výjezdu můžeme zařídit trochu fyzické aktivity a poznání něčeho nového. Já jsem o tomto baru mnohokrát slyšel, ale nikdy jsem tu nebyl, jsem rád, že jsme to mohli napravit," řekl dnes novinářům Pavel. Zvláštností zdejšího Lesního baru je to, že turisty na místě nikdo nehlídá ani neinkasuje, platí se do pokladničky. Přesto dosud nezkrachoval. "Pro mě je to úžasný příklad toho, že někdo chce udělat lidem radost, že se tady mohou občerstvit a přes všechny potíže má důvěru v to, že v lidech je více dobrého než špatného," doplnil prezident.

Samoobslužný bar je na stezce z Horní Lipové směrem k vrcholu hory Smrk a v turistické sezoně ho navštěvují zástupy lidí. V zimě slouží také běžkařům. Peníze turisté nechávají ve volně přístupné pokladničce. Bar využil pro pohoštění i prezident, z kádě si vylovil chlazené pivo v plechovce, jeho žena dostala svařené víno a společně ochutnali i klobásu z udírny. Ze stylových plechových hrníčků si připili i šampaňským, které obstaral olomoucký hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). V kasičce poté prezidentova manželka zanechala za útratu 240 korun.

Prezident republiky Petr Pavel dnes ráno zahájil svou dvoudenní návštěvu Olomouckého kraje na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde se setkal s vedením školy a besedoval se studenty. Manželka prezidenta Eva Pavlová otevřela v olomoucké Pevnosti...

Samoobslužný bar založili v roce 2007 lesníci, rozhodli se tehdy zpříjemnit cyklistům a turistům výlet do kopce vkusným odpočívadlem. "Snažili jsme se to nechat před dnešní návštěvou co nejautentičtější tak, jak to vidí turista, když přijde - hoří tady oheň, jde si vzít nápoj do potoka, uvařit kávu, čaj. My tomu s tátou říkáme zvídavá turistika - jestli jsou lidé opravdu poctiví a opravdu zaplatí do té kasičky. Myslím, že je dobře, že tady prezident byl a viděl, že ti lidé poctiví jsou," řekla provozovatelka baru Zuzana Nováková.

Návštěva prezidenta v Olomouckém kraji pokračuje i zítra návštěvou firmy WOOX na Jesenicku a základní školy ve Vápenné. Na severu regionu Pavla dále čeká debata se starosty a prohlídka ruční papírny ve Velkých Losinách. Dvoudenní návštěvu Olomouckého kraje ukončí na Velitelství pozemních sil AČR v Olomouci.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Luděk Peřina

Štítky návštěva, pivo, udírna, okres Jeseník, Petr Pavel, Lesní bar, Olomoucký kraj, Eva Pavlová, Josef Suchánek, Zuzana Nováková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Myslíte, že to změní p-rezidenta, a začne být také poctivý? :-D

Úterý, 31. října 2023, 07:32Odpovědět

Prezidentský pár si vyšlápl k Lesnímu baru na Jesenicku. Čekaly tam klobásky v udírně a vychlazené pivo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.