Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

O nejkrásnější alej roku soutěží pět stromořadí z regionu. Hlasování začalo

Celkem pět stromořadí bojuje letos v Olomouckém kraji o titul nejoblíbenější aleje roku. V třináctém ročníku ankety Alej roku, kterou pořádá organizace Arnika, soutěží 83 alejí a stromořadí z celé České republiky. Hlasování začalo tento týden a končí v lednu.

V Olomouckém kraji se o titul Alej roku 2023 uchází třešňová alej u Nového Malína na Šumpersku, zámecká alej v Hluchově na Prostějovsku, alej Jánský vrch na Jesenicku, dubová alej u zámku Čechy pod Kosířem na Prostějovsku a pohádková sakurová alej v Prostějově.

Hlasování prostřednictvím jednoduchého formuláře odstartovalo tento týden na webu Alej roku, skončí 25. ledna příštího roku. Výsledky, jednu celorepublikovou vítězku a vítězku v každém kraji, vyhlásí Arnika na začátku února. Souběžně probíhá také fotosoutěž, nejkrásnější fotografie vyberou patroni ankety, například kameraman přírody Lukáš Pich nebo herečka Petra Vojtková.

"Cílem ankety je zvýšit zájem lidí o aleje a stromořadí, které patří ke zdravé a fungující krajině. Vzrostlé stromy jsou důležitou součástí našeho prostředí, přinášejí užitek lidem a pro přírodu mají také mnoho významných funkcí. Omezují hluk ze silnice nebo odnos zeminy z polí. Řidičům také usnadňují orientaci v noci nebo za deště. Stromy jsou domovem desítek, někdy i stovek druhů živočichů," uvedla koordinátorka ankety Denisa Hronová.

Do ankety je letos přihlášená celá škála alejí od těch, které byly vysazeny poměrně nedávno, až po staleté aleje, a od stromořadí, které se pojí s nějakou historickou událostí, až po ty, které jsou zajímavé díky raritnímu druhu stromu. Nejvíc alejí bylo nominováno z Královohradeckého a Zlínského kraje, ze kterých přišlo 11 nominací.

FOTOGALERIE: Dubové stromořadí na hrázi prostějovského rybníka je v anketě Alej roku první v kraji

Stoletá dubová alej na hrázi prostějovského rybníka v Drozdovicích se umístila na sedmém místě v celostátní anketě Alej roku 2021. V Olomouckém kraji je první, předstihla Ripperovu promenádu v Lázních Jeseník a lipovou alej v Potštátě na Přerovsku.

Ohodnoť článek

Foto alejroku.cz

Štítky alej, anketa, hlasování, Olomoucký kraj, Česko, okres Prostějov, okres Šumperk, Nový Malín, Hluchov, Jánský vrch, okres Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O nejkrásnější alej roku soutěží pět stromořadí z regionu. Hlasování začalo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.