Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odpadové centrum v Prostějově zhorší ovzduší a zvýší dopravu. Primátor mimořádné zastupitelstvo nesvolá

Mimořádné zastupitelstvo kvůli odpadovému centru, které chce přímo v Prostějově stavět nadnárodní gigant FCC, nebude. Primátor Prostějova František Jura z ANO nevyslyšel volání opozice a jednání zastupitelů nesvolá. Radnice bude požadovat veřejné projednání EIA.

Prostějovská radnice se dostala do zvláštní situace. Po vystoupení z krajského odpadového projektu hledá cesty, jak v budoucnu likvidovat svůj komunální odpad. Jednou z možností je odpadové centrum, které plánuje nadnárodní společnost FCC. Svou linku chce ovšem tento odpadový gigant stavět přímo v Prostějově, a proti tomu se zvedla velká vlna nevole a odporu. 

Když celý plán před pár dny vyšel najevo, opozice v prostějovském zastupitelstvu požádala o svolání mimořádného zastupitelstva. "Považujeme za nezbytné, aby se k takto závažné záležitosti vyjádřili zástupci občanů na veřejném zasedání zastupitelstva. Vyjádřit se mohou i samotní občané, kterých se výstavba takového zařízení bude bezprostředně týkat kvůli vlivu na blízkou obytnou zónu," napsala opozice primátorovi Prostějova Františku Jurovi (ANO).

Opozice však neuspěla. Primátor Jura žádné mimořádné jednání zastupitelstva svolávat nebude. "Výstavbu linky považuje vedení města za velmi důležitou, stejně jako vnímá obavy veřejnosti z toho, aby tato stavba neměla negativní dopady na životní prostředí či kvalitu života v okolí stavby. Vzhledem k tomu a k očekávanému zájmu veřejnosti budeme požadovat konání veřejného projednání záměru v rámci procesu EIA," sdělil primátor.

Přímo v Prostějově chce nadnárodní společnost FCC postavit odpadovou linku na výrobu tuhých alternativních paliv. S tímto plánem v létě neuspěla v Biskupicích na Prostějovsku, kde se proti tomu postavili obyvatelé a samosprávy. Odpadové centrum v...

Společnost FCC, v jejíž prostějovské pobočce má město čtvrtinový podíl, chce v areálu bývalé Vitany poblíž hlavního vlakového nádraží postavit odpadovou linku na výrobu tuhých alternativních paliv. Lokalita je od obytných domů vzdálená asi dvě stě metrů. Se stejným plánem firma v létě neuspěla v Biskupicích na Prostějovsku, kde se proti tomu postavili obyvatelé, obec a všechny samosprávy z okolí. Linka bude zpracovávat komunální odpad, nevyužitelné živnostenské a průmyslové odpady a zbytky z třídění.

"Společnost FCC se výrobou tuhého alternativního paliva zabývá více než 20 let. Zkušenosti chce zužitkovat právě výstavbou linky na výrobu TAP v bývalém areálu Vitana v Prostějově. Komunální odpad města Prostějova a okolních obcí tak může v čím dál menší míře směřovat na skládku. Místo toho bude na lince upraven a následně energeticky využit. Jako palivo v teplárnách tak přinese opět užitek obyvatelům," uvedla mluvčí FCC Kristina Jakubcová.

Prostějovská opozice je ostře proti. Podle zastupitele Aleše Matyáška (Na rovinu!) je nepřípustné dál zvyšovat zátěž už tak zoufalého stavu ovzduší v Prostějově.

"Byznys soukromé firmy nemůže být nadřazen kvalitě životního prostředí. Prostějov produkuje přibližně 10 tisíc tun odpadu ročně, linka je však schopna zpracovat až 50 tisíc tun. Odpad se tedy bude do Prostějova svážet odjinud. Výsledkem bude nezdravé město s toxickým ovzduším a neúnosnou dopravní zátěží. Nejvíce budou zatížené přilehlé obytné lokality, ale prakticky celé město," argumentuje Matyášek.

Upozorňuje, že dalších 40 tisíc tun odpadů a odvoz vyrobeného paliva a nevyužitelných zbytků znamená nárůst dopravy o 34 kamionů denně.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Google Maps

Štítky Prostějov, primátor, okres Prostějov, výroba, palivo, komunální odpad, odpad, František Jura, Vitana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Hodar

50 tisíc tun ročně, tedy 192 tun každý pracovní den, tedy 30 náklaďáků den co den. To není moc super. Vžudcky když fouká jižní vítr je krásně cítit železárna Annahutte, tak teď k tomu přibyde i odpadkárna.

Pondělí, 6. listopadu 2023, 19:24Odpovědět

Jan Strapina

Pokud při vyrobě nebudou vznikat dodatečné toxické zplodiny a nebude znečištěno životní prostředí,neměl by to být problém!!!!!!!!!Lidi se leckdy bojí zbytečně,pseudo-ekologistická paranoia!!!

Pondělí, 6. listopadu 2023, 14:25Odpovědět

Odpadové centrum v Prostějově zhorší ovzduší a zvýší dopravu. Primátor mimořádné zastupitelstvo nesvolá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.