Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Horské středisko Kraličák postavilo mezi lanovkami pohyblivý pás, chystá řadu dalších investic

Nový sto padesát metrů dlouhý krytý pojízdný pás vybudoval před zimní sezonu Horský areál Kraličák u Starého Města na Šumpersku. Přepravní prvek vyšel na 14 milionů korun. Středisko plánuje další rozsáhlé investice do kombinované lanovky i výstavby ubytovacích a turistických kapacit.

Pás s průhledným krytem, který chrání před nepřízní počasí, pohodlně vyveze lyžaře od hynčické lanovky Kaple na vrchol kopce Štvanice, kde je horní stanice lanové dráhy začínající na straně bližší obci Stříbrnice.

Nový pás zvyšuje celkovou délku krytých pojízdných pásů v areálu na téměř 400 metrů, areál do nich investoval během posledních dvou let. Využívat ho budou moci v létě i bikeři. "Pás lze využít celoročně, propojuje nám dnes dvě části areálu namísto původního propojení lyžařským vlekem," uvedl majitel areálu Dušan Juříček. Doplnil, že právě kvůli bikerům je pás širší než obvykle, šířku ocení i rodiče s malými dětmi.

Tvrdý oříšek v podzemí. Demolice ikonické budovy se ve FN Olomouc natáhla o měsíce

O několik měsíců se protáhla demolice takřka 130 let staré hlavní budovy Fakultní nemocnice přezdívané Franz Josef. Rozlehlou stavbu bourá odborná firma už přes půl roku. Zejména práce na podzemních částech jsou složitější, než se očekávalo. Na...

V areálu od konce loňského roku odstranili čtyři starší vleky, ponechali však stejný počet sjezdovek. Středisko nyní disponuje moderní šestisedačkovou lanovkou, dvojsedačkou a jedním vlekem. V plánu je ještě výstavba kombinované lanové dráhy, na které jsou umístěny současně kabiny i sedačky. Návštěvníky vyveze na vrchol Štvanice z hynčické strany. V létě mohou bezbariérové kabiny využívat vozíčkáři či matky s kočárky, v zimě rodiny s dětmi nebo lyžařské školy. V republice je lanovka typu Kombibahn ojedinělá. "Lanová dráha z hynčické strany je zhruba v délce 1000 metrů," doplnil Juříček.

Na tyto investice má v budoucnu navázat výstavba ubytovacích objektů s nabídkou nových pracovních míst na celém území Staroměstska. "Máme rámcově desetiletý plán, který bude reagovat na vývoj. V nejbližším horizontu, roku či dvou, by se mělo jednat v kombinaci bydlení, turistiky či občasného bydlení o 500 lůžkách," doplnil majitel areálu. Záviset to bude podle něj i na poptávce. Rozvoj území se podle starosty Starého Města pod Sněžníkem Lukáše Koreše promítá i do počtu obyvatel. Město jich má nyní 1750, na začátku 90. let jich bylo přes 2000. "Nyní se propad po letech zastavil a počet obyvatel začal růst. Je to novými pracovními nabídkami, vyšší porodností i tím, že se chataři stávají trvalými obyvateli. Máme však i nově příchozí," řekl starosta Koreš.

Kraličák investuje do svého vybavení a zázemí každoročně. Loni v červnu se zde otevřela nová bobová dráha, která jako jediná v ČR nabízí dva karusely - tedy otočky o 360 stupňů a dojezd do tunelu. Stála 35 milionů korun. Za posledních pět let do areálu investovali přes 400 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horský areál Kraličák

Štítky Investice, projekt, horský areál, Kraličák, pohyblivý pás, lanovka, lyžování, sport, Šumperk, Staré Město, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horské středisko Kraličák postavilo mezi lanovkami pohyblivý pás, chystá řadu dalších investic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.