Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Olomouc mění systém podpory bydlení. V městských bytech ale podraží nájem

Olomoučtí zastupitelé schválili soubor nových pravidel pro poskytování nájemního bydlení v městských bytech. Bytový fond se od začátku roku 2024 rozdělí do upravených kategorií, část nemovitostí se bude nabízet formou aukce nájemného. Platby za využívání bytových jednotek od nového roku vzrostou o deset až dvacet procent i stávajícím nájemníkům.

Od 1. ledna 2024 dojde v městských bytech v Olomouci po pěti letech k navýšení nájemného. U standardních bytů stoupne sazba o dvacet procent, u bezbariérových bytů a bytových jednotek pro seniory bude nárůst desetiprocentní.

„Současná výše nájemného limituje údržbu, jelikož vzrostly náklady práce, služeb i materiálu. Podle modelových výpočtů odboru sociálních věcí magistrátu by stávající nájemci, kteří mají nižší příjmy, měli být schopni pokrýt rozdíl mezi stávajícím a novým nájemným prostřednictvím příspěvku na bydlení,“ vysvětlil na webu města Hynek Pečinka, zástupce vedoucího Odboru sociálních věcí olomouckého magistrátu.

Podle aktuální sazby činí měsíční nájemné pro standardní městské byty v případě výměry jednotky do 55 metrů čtverečních 110 korun za metr čtvereční, u větších bytů pak 104 korun za metr čtvereční. Tato cena už je podle náměstkyně olomouckého primátora pro oblast sociálních věcí Kateřiny Dobrozemské (Piráti a ProOlomouc) daleko za tržní cenou a i po navýšení bude stále výhodnější než u bytů nabízených na realitním trhu.

„Ve stejném období narostla výše nájemného v Olomouci v jiných než městských bytech zhruba o dvacet pět procent. Město Olomouc tak i teď zvýšilo cenu nájmu ohleduplněji k nájemníkům než jiní pronajímatelé bytů v regionu,“ doplnila Dobrozemská.

Ke zvýšení nájemného a promítnutí vysoké inflace do této platby přikročili letos u městských bytů i například v Přerově či Prostějově.

Nový rok přinese také změnu pravidel poskytování nájemního bydlení. Ty mají znamenat více možností získat pronájem městského bytu. „Aktuální pravidla pro poskytování nájemního bydlení nereflektují současné potřeby města z pohledu modernizace, údržby a rozvoje bytového fondu ani z pohledu nabídky bydlení pro osoby se ztíženým přístupem na trh s byty,“ uvedla náměstkyně Dobrozemská, která má ve své gesci sociální a bytovou politiku.

Nový přístup, schválený zastupitelstvem města, přinese rozčlenění bytového fondu na byty nabízené občanům města formou aukce nájemného a dále na byty podporovaného bydlení pro různé skupiny občanů. „Budou to byty pro seniory, zdravotně postižené, dostupné bydlení pro mladé rodiny, sociální byty a služební byty,“ vyjmenoval Hynek Pečinka.

Statutární město Olomouc dnes vlastní 1520 bytů, z toho 625 bytů zvláštního určení – 557 bytů pro seniory, 68 bezbariérových bytů a 26 sociálních bytů. Běžný bytový fond tak tvoří přibližně 900 bytů, z nichž se přibližně 40 ročně uvolní. Právě dočasně neobsazené byty budou po 1. lednu budou nově rozčleňovány do režimů aukce nájemného nebo podporovaného bydlení.

„Každý uvolněný městský byt bude posouzen, zda je vhodný do aukce nájmu nebo k zařazení pro nějaký druh podporovaného bydlení. Zohledňovat se přitom bude kvalita a atraktivita bytu, jeho umístění v domě, sociální klima lokality i aktuální sociální klima v domě,“ potvrdila na webu Olomouce náměstkyně Dobrozemská s tím, že vedení města si od této úpravy slibuje větší možnost získat nájem v městském bytě různým skupinám občanů a účelnější nakládání s městským bytovým fondem.

Další novinkou v této oblasti je nejen nedávno vytvořené oddělení podpory v bydlení na olomouckém magistátu, ale také plánovaný vznik nového kontaktního místa, kam se budou moct občané obrátit v případě potíží. Fungovat by mělo také od ledna.

„Pokud se vážně zraníte, můžete si přivolat sanitku, která k vám velmi rychle přijede. Když lidem nebo celým rodinám hrozí, že přijdou o bydlení, nebo už o ně přišli, většinou ani nevědí, kam se mají obrátit s žádostí o pomoc. Kontaktní místo pro bydlení má být právě tím bodem, kam mohou tito lidé směřovat a kde se jim budeme snažit s jejich situací pomoci,“ nastínil vedoucí Odboru sociálních věcí Magistrátu města Olomouce Martin Majer.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Olomouce

Štítky Bydlení, byty, městské byty, dostupné bydlení, podpora bydlení, nájem, pronájem, zdražení, zvýšení cen, inflace, zdražení nájmu, zvýšení nájmu, poradna, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc mění systém podpory bydlení. V městských bytech ale podraží nájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.