Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Kauza dopravních zakázek: ODS vyzvala Záchu i Knoblocha k pozastavení členství a rezignacím

Nejen zástupci jiných politických uskupení, ale také vlastní strana ODS vyzvala náměstka hejtmana Olomouckého kraje Michala Záchu k rezignaci na všechny volené funkce a také pozastavení členství v ODS. Přerovského politika zadrželi kriminalisté spolu s dalšími 12 osobami kvůli podezření z nezákonného ovlivňování veřejných zakázek v oblasti dopravy. Jedním z obviněných je také Robert Knobloch, člen regionální rady ODS. I od něj žádají straničtí kolegové stejné kroky jako od Záchy.

Policisté v úterý odvinili v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji 13 lidí. Většina z nich se trestných činů dopustila ve prospěch organizované zločinecké skupiny. I v průběhu úterka byli zadržení u výslechu. Obvinění je výsledkem pondělní razie detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na krajském úřadě, přerovské radnici či na Správě silnic Olomouckého kraje. Mezi zadrženými jsou politici i podnikatelé. Obviněni jsou z trestných činů, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby.

Po policejních raziích na krajském úřadě v Olomouci a na dalších místech zejména v Olomouckém kraji a dalších provedených úkonech obvinili kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu 13 osob. Kauza se týká ovlivňování veřejných...

Mezi zadrženými byl i Zácha, který v úterý odpoledne po propuštění přišel na krajský úřad. Rezignaci podle hejtmana Josefa Suchánka (PIráti a STAN) zatím neoznámil. „Předpokládám, že se k záležitosti postaví zodpovědně a všech funkcí a mandátů se vzdá. V případě, že se tak nestane, podnikne krajské vedení ODS další nezbytné kroky " řekl na adresu Michala Záchy místopředseda regionálního sdružení ODS v Olomouci a poslanec Martin Major. Pokud Zácha s Knoblochem členství sami nepozastaví, může tak učinit i místní organizace ODS.

Při pondělním zásahu detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prohledali na krajském úřadě i přerovské radnici Záchovy kanceláře a politika zadrželi. Jeho advokát Filip Seifert prostřednictvím SMS v úterý odpoledne vzkázal, že Zácha už není zadržen. „Klient poskytl policii veškerou vyžádanou součinnost a předal veškeré požadované materiály, v termínu požadovaném policii vypověděl a není zadržen," uvedl. Kvůli kauze se podle krajského radního za Piráty Martina Šmídy ve středu sejdou zástupci koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS, která v kraji od voleb v roce 2020 vládne. Piráti žádají Záchovu rezignaci.

Nelichotivá bilance silnic v Olomouckém kraji: v havarijním stavu jsou dvě třetiny z nich

V Olomouckém kraji jsou v havarijním stavu dvě třetiny silnic třetí třídy a pětina silnic druhé třídy. Kraj vlastní skoro 3100 kilometrů silnic. Oprava těch zanedbaných by si podle odborníků vyžádala 25 miliard korun. Částka se ale v posledních...

V Olomouckém kraji podle detektivů poslední dva roky fungovala zločinecká skupina, která se snažila ovládnout silniční zakázky. Informoval o tom server Deník N na základě prostudování dokumentu, kterým dnes policie sdělila 13 lidem obvinění. Na vrcholu pomyslné pyramidy podle vyšetřovatelů stáli Zácha s Knoblochem. Vedoucí trojici doplňoval tehdejší manažer stavebního koncernu Porr Roman Láčík, uvádí dokument. Podle NCOZ tito obvinění vytvořili „společenství osob s vnitřní hierarchicky uspořádanou organizační strukturou“.

Ve skupině fungovalo více než deset lidí včetně současného i bývalého šéfa Správy silnic Olomouckého kraje, která spadá pod Záchu. Skupina pak podle kriminalistů jednala "s cílem získávat finanční prospěch ze soutěžených a realizovaných veřejných zakázek v oboru dopravních staveb na úkor veřejných zadavatelů“, napsal Deník N.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Krimi, vyšetřování, korupce, zásah, organizovaná skupina, veřejné zakázky, dopravní stavby, Michal Zácha, ODS, NCOZ, Policie ČR, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza dopravních zakázek: ODS vyzvala Záchu i Knoblocha k pozastavení členství a rezignacím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.