Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Akty v divoké přírodě Jeseníků. Olomoučtí tvůrci se zaměřili na přirozenou krásu i odraz duše

Olomoucká autorská dvojice Jan Procházka a Radka Dušková připravili se šesticí modelek jedinečný nejen fotografický projekt Sisterhood. Ztvárnění přirozené ženské krásy se tvůrci věnovali v kulisách jesenické přírody. Kromě kalendáře s černobílými akty vznikla i kniha s dalšími fotkami a texty a také filmový snímek.

Projekt Sisterhood neboli sesterství se zrodil z iniciativy Radky Duškové, která tvoří s olomouckým fotografem Janem Procházkou už druhým rokem. „Sisterhood je především toužebné přání vymanit se ze zajetých kolejí, vyléčit všechny rány a traumata, které za život žena sesbírá a čelit jim tváří v tvář, aby mohla jít konečně dál. Znamená bezpečné místo pro každou zraněnou ženskou duši. Aby si každá z nich mohla bezpečně projít až do nitra sama sebe, k jádru celé bolesti a vyléčit ji. Pracujeme s tématy jako je samota, hledání vlastní identity, rodinné a jiné vztahy mezi ženami, smrtí milovaného člověka a s jejím vyrovnáním, nebo i s léčením bolesti ve vztazích,” líčí Radka Dušková příběh, který se vine celým projektem.

FOTOGALERIE: Odhalené vzpěračky. Desáté vydání jejich kalendáře je plné půvabných aktů

Vzpěračky z Hané a dalších koutů republiky splnily své sliby a jejich výroční desátý kalendář obsahuje odvážné a půvabné akty. Vzpěračky se tak snaží ukázat, že i v tomto sportu je krása, ladnost a napětí. Kalendář na příští rok je již v prodeji,...

Autoři vybrali šestici modelek, které se s tématem dokonale sžily. „Holky byly úžasné. Nejen, že dokázaly naplnit naše nápady, i když to znamenalo třeba ledovou vodu nebo šplhání po skalách, ale během focení skutečně vzniklo sesterstvo. Každá z nich je úplně jiná a možná právě proto to tak fungovalo,” podotkla Dušková.

Ačkoliv původní plán zněl třináct fotografií na nástěnný kalendář, během týdenního focení v divoké přírodě Jeseníků vzniklo několik stovek snímků a celý záměr se rozšířil. „Brzy nám bylo jasné, že pojmout tohle téma jako třináct fotek, je prostě málo. Rozhodli jsme se proto, že kromě kalendáře připravíme i knihu, která to celé rozvine. Rozčlenili jsme příběh do osmi kapitol a vyprávíme ho pomocí krátkých textů a spousty dalších fotografií,” upřesnil Jan Procházka.

V odlehlých partií Jeseníků mnohdy nelehkým, ale o to zajímavějším procesem vznikaly fotografie i nová přátelství. „Zní to trochu jako klišé, ale skutečně je fotografie i odrazem duše, nejen těla. Proto spoustu času při focení trávíme tím, že si s modelkami povídáme. Otevírají se nám a na fotografiích jsou pak uvolněné,” popisuje Radka Dušková.

K focení autoři využívají analogovou techniku, jejíž ovládnutí pro vznik povedeného záběru je oproti současným možnostem výrazně složitější. A pohyb se staršími fotoaparáty a příslušenstvím v horské krajině také není úplně komfortní záležitostí. „Občas to bylo hodně náročné, ale výsledky za to stojí. Většina lokací byla v místech, kde o člověka za celý den nezavadíte. Ale fotili jsme třeba u vodopádu, dvě nahé modelky pózovaly ve vodě, já tam stál s nimi, balancoval se stativem a světly v proudu, Ráďa se lopotila s odraznou deskou, když vtom se najednou objevila rodinka, která se tam mermomocí toužila vykoupat. Holky nejsou úplně stydlivé, ale přece jen to bylo dost nepříjemné; jen dostat se na břeh pro něco na zakrytí trvalo pár minut. Naštěstí matka rodu zřejmě usoudila, že dětem, a hlavně manželovi se naskýtá výhled, který není nejvhodnější pro jejich oči, a tak zavelela a za četných nadávek je doslova odvlekla pryč…” usmívá se nad příhodou z fotografického zákulisí Procházka.

Kromě kalendáře a knihy bude autorská dvojice vydávat i přibližně pětadvacetiminutový snímek, který přiblíží poselství a atmosféru projetku Sisterhood. Celou sadu tří uměleckých forem čeká premiéra na vernisáži v Olomouci 23. listopadu v hotelu Nezvalova Archa. Zájemci si již nyní mohou díla zakoupit také na crowdfundingovém portálu, nebo finančně podpořit produkci snímků a publikace.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Procházka

Štítky Kalendář, focení, Sisterhood, Jan Procházka, Radka Dušková, modelky, Jeseníky, akty, černobílé akty, analogová fotografie, kniha, film, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Přirozenou krásu bych pochopil. Odraz duše ne a ne najít.

Pondělí, 20. listopadu 2023, 21:00Odpovědět

Akty v divoké přírodě Jeseníků. Olomoučtí tvůrci se zaměřili na přirozenou krásu i odraz duše  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.