Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Projekt Corrency je v Prostějově u konce. Zúčastnění využili zhruba polovinu peněz od radnice

Do konce listopadu měli prostějovští účastníci projektu Corrency naposledy uplatnit takzvané correnty ke zvýhodněným nákupů zboží a služeb. Lidé, kteří se do projektu zapojili, svými nákupy zároveň podporovali i některé obchodníky. Dohromady obchodníci obdrželi více než pět milionů korun.

Prostějovská radnice na svém území rozjela projekt na oživení lokální ekonomiky Corrency. Záměrem bylo finančně podpořit místní starší obyvatele a zároveň registrované místní obchody a služby.

Prostějov schválil memorandum o plazmové odpadové lince. Mostkovice ji však odmítají

Prostějovské zastupitelstvo schválilo memorandum s firmami PGP Terminal a MT o budování linky na plazmové zplyňování odpadů. Společnost MT přitom nedávno stáhla svou žádost o změnu územního plánu v Mostkovicích, kde měla linka stát. Proti...

S koncem října měli účastníci projektu poslední možnost využít své correnty ke zvýhodněným nákupům. „V tuto chvíli probíhá dotazníkové šetření spokojenosti s projektem, které bude trvat 14 dnů, poté se vyhodnotí a připraví kompletní balíček vyhodnocení,“ vysvětlila v tiskové zprávě náměstkyně pro sociální oblast Marcela Župková (ANO).

Radnice vyčlenila na projekt jeden a půl milionu korun, které rozdělila mezi své občany starší než 65 let. Ti se museli do projektu registrovat a poté od radnice obdrželi příspěvek v hodnotě 1000 korun ve formě speciální projektové měny – corrent. Těmi radnice chtěla podpořit až 1 500 občanů.

Další tři a půl milionu vyčlenila radnice na podporu rodin s dětmi do 15 let. Rodiny mohly příspěvek od města v hodnotě 1 500 korun, znovu ve formě speciální měny, využít na volnočasové aktivity dětí a nákup dětských potřeb.

V kasárnách u Olomouce už je všech 14 Leopardů. Armáda tanky dostala za podporu Ukrajiny

Kompletní sestavu 14 tanků Leopard 2A4 mají k dispozici vojáci ze 73. tankového praporu v Přáslavicích nedaleko Olomouce. Do České republiky dorazila poslední těžká bojová vozidla darovaná Německem jako kompenzace za armádní materiál odeslaný na...

O celkový projekt nebyl příliš velký zájem. „V kategorii dětí do 15 let se do projektu zapojilo 2 722 občanů a 38 obchodníků,“ uvedla zprávě Župková. Celková podpora obchodníkům podle ní činila 5 731 425 korun. Občané z vlastních peněz podpořili obchodníky částkou přes tři miliony korun a podle náměstkyně využili téměř dva a půl milionu correntů. To je poloviční částka toho, co radnice měla v plánu při začátku projektu.

Podle mluvčí prostějovské radnice Aleny Vrtalové byl zájem o program na podporu rodin podstatně větší než v případě seniorů. Bližší data ale radnice zatím neposkytla. Ta hodlá zveřejnit spolu s vyhodnocením pilotního projektu až na konci listopadu.

Podobný projekt běží až do konce ledna 2024 také v Jeseníku. Tam projekt Corrency funguje za účelem podpory dětí od pěti do osmnácti let na volnočasové aktivity. Podle mluvčí města Jeseník Markéta Kaniová hodlá radnice podpořit přes 660 rodin. „Zatím se do projektu může ještě registrovat 200 rodin,“ dodala Kaniová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Statutární město Prostějov

Štítky Corrency, correnty, podpora lokální ekonomiky, Prostějov, radnice, senioři, děti, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Corrency je v Prostějově u konce. Zúčastnění využili zhruba polovinu peněz od radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.