Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Vánoce začaly. Prostějov otevřel kluziště a rozsvítil vánoční strom. Dostal jméno Standa

Po Olomouci začaly naplno Vánoce také v Prostějově. Dnes v podvečer se na náměstí otevřelo kluziště a rozsvítil se vánoční strom. Lidé se mohou těšit nejen na sváteční atmosféru, horký punč, ale například i na koncerty. Přerov slavnostně rozsvítí vánoční strom příští neděli.

FOTOGALERIE: Vánoce v Prostějově

Pátek, 24. listopadu 2023, 17:45

FOTOGALERIE: Vánoce v Prostějově
FOTOGALERIE: Vánoce v Prostějově

Prostějovský vánoční strom, který dostal jméno Standa podle ulice Stanislava Suchardy, kde rostl, se rozsvítil krátce po páté hodině odpolední. Na hlavním náměstí v Prostějově to sledovaly stovky lidí. "Je to pěkný stromeček, i když trochu letí, a je tady krásná atmosféra. Radujeme se," žertovala jedna z přihlížejících žen, která na náměstí dorazila s celou svou rodinou.

Novinkou letošních Vánoc v Prostějově je obří světelná koule o průměru tři metry, kterou se dá procházet, LED osvětlení přitom vytváří efekt sněžení. "Tento atraktivní prvek světelné vánoční výzdoby rozšíří tradiční výzdobu na náměstí T. G. Masaryka. Umístění koule bylo konzultováno s oddělením památkové péče odboru územního plánování a památkové péče a to stanovilo, že koule bude umístěna za vánočním stromem a bude mít bílé provedení," uvedl náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Koule přišla na 200 tisíc korun, radní v rozpočtu vyčlenili dalších 216 tisíc korun na nákup deseti tisíc vratných plastových kelímků s vánočními motivy, ze kterých mohou návštěvníci na vánočních trzích popíjet punč a další nápoje. "Lidé si je budou moci pořídit buď jako originální suvenýr z prostějovských vánočních trhů, nebo z nich zkrátka vypít punč či jiný nápoj a posléze kelímek u příslušného stánku vrátit. Chceme tímto opatřením nabídnout další novinku vánočních trhů a také snížit objem odpadů, které při takových akcích vznikají," vysvětlila náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS).

Lidé v Prostějově opět řeší křivý vánoční stromeček na náměstí. Letos je to optický klam

V Prostějově už by to asi nebyly ty správné Vánoce, kdyby se neřešil křivý vánoční stromeček na náměstí. Na rozdíl od předchozích dvou let však letos jde o optický klam. Dvanáctimetrový smrk je rovný, ale rostl u domu, a tak má na jedné straně...

Vánoční trhy v centru města s nabídkou řemeslných výrobků, pochutin a punčů začaly již v pondělí, součástí Vánoc bude i kulturní program. Nechybí ani oblíbené veřejné kluziště, které budou moci lidé využívat déle než v minulosti, kdy byl provoz kvůli prudkému nárůstu cen energií výrazně zkrácen. Mobilní kluziště bude v Prostějově fungovat až do 28. ledna, tedy dvojnásobnou dobu oproti loňsku. Město za jeho pronájem zaplatí bezmála 1,9 milionu korun a za energie dalších zhruba 282 tisíc korun. O prodloužení provozu kluziště Prostějované žádali několik posledních let.

"Letos o Vánocích nebude chybět ani jízda oblíbeným vánočním vláčkem a bohatý program kulturního klubu DUHA, který je určen zejména těm nejmenším. Čekají nás také večery se semifinalisty Superstar, například s Vlastou Horváthem, stejně jako vystoupení místních kapel," dodala Sokolová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky Vánoce, rozsvícení, jarmark, Prostějov, vánoční stromek, punč, koule, vánoční trhy, kluziště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Vánoce začaly. Prostějov otevřel kluziště a rozsvítil vánoční strom. Dostal jméno Standa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.