Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Zahrádky v areálu nemocnice: komunitní projekt v Olomouci plánuje další rozvoj

První pěstitelskou sezonu má za sebou komunitní zahrada v nevyužité části areálu Fakultní nemocnice Olomouc poblíž pevnosti Tafelberg. Nemocnice zainvestovala do potřebných úprav a pozemek zapůjčila obecně prospěšné společnosti DW7. V odlehlejší zóně zdravotnického zařízení vznikl prostor se záhony, poptávka je podle provozovatelů značná a v plánu je tak další rozvoj projektu.

Organizace DW7 má již delší dobu komunitní zahradu v areálu olomouckého letního kina a své aktivity mohla letos rozšířit i na pozemek ve fakultní nemocnici. „Tento projekt od počátku skvěle doplňuje naše stěžejní aktivity v kulturní oblasti, ať už se jedná o divadelní, galerijní činnost nebo umělecké vzdělávání. A těší se velké oblibě, zájem o záhonky v zahradě u letního kina dlouhodobě převyšuje její kapacitu,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka DW7 Alžběta Kvapilová. „V roce 2022 jsme se tak poohlíželi po dalším vhodném místě pro komunitní zahradničení. Hledání trvalo celý rok, nakonec jsme se spojili s Fakultní nemocnicí Olomouc a pro rozvoj areálu jsme zajistili i dotace,“ doplnila Kvapilová.

Největší zdravotnické zařízení na střední Moravě zainvestovalo do úprav prostoru nedaleko fortu Tafelberg přes 3,5 milionu korun. „Součástí této zakázky bylo vedle oplocení zahrady také vybudování chodníků, opěrných zídek, bran pro pěší a pro nákladní automobily včetně zhotovení nájezdu pro tyto vozidla. Do komunitní zahrady je možný vstup ze dvou stran. Hlavní vstup se dvěma brankami pro pěší a chodníkem je od parkoviště P4 u Hněvotínské ulice. Další vstup je z druhé strany spolu s velkou bránou pro návoz materiálu nákladním autem a malou brankou pro pěší. Zde se nachází rovněž svod dešťové vody ze střechy do dvou tisícilitrových nádob pro zalévání. Kvůli možnosti umytí vypěstované zeleniny nebo ovoce je instalována i přípojka vody s dávkovacím zařízením zabraňujícím plýtváním vodou,“ přiblížil vedoucí Odboru energetiky a vodního hospodářství FN Olomouc David Srovnal.

Zemřela oblíbená lékařka z olomoucké transfuzky. Ivana Sulovská pomáhala dárcům krve i mladým kolegům

Nejen kolegy a kolegyně z Fakultní nemocnice Olomouc zasáhla smutná zpráva o úmrtí lékařky Ivany Sulovské z transfuzního oddělení. Mnoha lidmi oblíbená odbornice dlouhodobě pomáhala dárcům krve, svou energii věnovala také propagaci dárcovství...

Projekt s označením Za()hrada na Tabulovém vrchu si pro letošek vytyčil několik cílů, mezi které patří větší oslovení komunity, zajištění dalšího konceptu areálu či základního vybavení a zázemí. „Přihlásilo se 60 zájemců, většinou rodiny s dětmi nebo starší lidé. Pětadvacet z nich pěstovalo zeleninu a květiny již v letošním roce. Proběhlo i několik sousedských brigád – k úklidu prostoru, zhotovení záhonů nebo výsadbě keřů, které jsme dostali darem od Ovocné školky Litenčice,“ shrnul Jakub Sobotka, koordinátor komunitních zahrad. Veřejnosti by měla být zahrada v nemocničním areálu přístupná od března do října.

Ten dodává, že prostorové řešení připravila architekta a krajinářka Tereza Chuchmová, zkrášlení oblasti má probíhat s cílem vytvořit přírodní zahradu. „Dnes tam žije rodina bažantů i zajíci, máme i sektor pro divočinu, který sekáme jen dvakrát ročně,“ říká Sobotka.

„Součástí filosofie naší nemocnice, která se shoduje i s mou osobní filosofií, je důraz na udržitelnost a soběstačnost. V našem areálu proto například vyrůstají nové budovy v pasivním energetickém standardu se zelenými střechami a fotovoltaickými systémy. Máme vlastní květné louky s včelstvy, které nám poskytují med, při rozvoji nemocnice postupujeme pokud možno v harmonii s přírodou a obecnými ekologickými principy. Myšlenka nabídnout veřejnosti dosud neužívané pozemky pro drobné pěstitelství je s tímto zcela v souladu a nejen já ji určitě budu nadále podporovat,“ komentuje na webu nemocnice ředitel FN Olomouc Roman Havlík, který se také ve svém volném čase věnuje zahrádkaření podle starých postupů a zásad.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Sobotka

Štítky Komunita, pěstitelství, zahrada, pěstování, komunitní zahrada, investice, FN Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahrádky v areálu nemocnice: komunitní projekt v Olomouci plánuje další rozvoj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.