Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Nový bazén Olomouc postaví, pokud bude dotace od Národní sportovní agentury

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Je stavba dalšího plaveckého bazénu v areálu akvaparku pro Olomouc nezbytná? Jak moc zatíží tato stavba a oprava plaveckého stadionu rozpočet města?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Miloslav Tichý (ANO)

Součástí projektu plaveckého bazénu v areálu aquaparku má být nejen krytý plavecký bazén 25m, ale také dětský výukový bazén, sály pro cvičení a sauna pro regeneraci. Předpokladem realizace je podpora od Národní sportovní agentury - potřebujeme velkou část nákladů pokrýt dotací. Abychom ale o dotaci mohli požádat, musíme mít nejprve připraven projekt a potřebná povolení. Proto nyní zahajujeme projekční přípravu. 

Je důležité, aby kondiční bazén byl postaven a otevřen dříve, než bude zahájena nutná rekonstrukce a modernizace velkého plaveckého stadionu z roku 1965, který by byl po dobu rekonstrukce uzavřen. Z toho důvodu, ale také z důvodu velké poptávky obyvatel Olomouce po plochách pro vodní sporty (plavání, potápění, vodní pólo, akvabely, především ale pokrytí povinné výuky dětí ZŠ), je výstavba druhého menšího bazénu velmi důležitá.

Martin Major (SPOLU/ODS)

Vybudování nového bazénu v areálu aquaparku je určitě nezbytné. V Olomouci poptávka po sportovním, ale i rekreačním plavání neustále stoupá. Současně mají vodní sporty v našem městě mnohaletou tradici. Nejedná se pouze o plavání, ale i o akvabely, vodní pólo nebo ploutvové plavání. Plavecký stadion v centru města byl vybudován v roce 1965 a byl prvním padesátimetrovým bazénem v Čechách a na Moravě. Tohle neobvyklé prvenství se ovšem podepisuje na jeho technickém stavu a neodvratně se blíží nutnost jeho rekonstrukce. A právě nově vybudovaný bazén v areálu aquaparku pomůže vykrýt nedostatek vodní plochy pro sportovce i širokou veřejnost.

Nemám obavu, že by se díky jeho výstavbě prohloubilo zadlužení města. Tato výstavba bude financována z přebytku na služebném, které je aquaparku placeno městem i v současnosti. Část nákladů by měla být sanována i z dotace od Národní sportovní agentury. Tato investice má naši podporu.

Olomouc chystá čtvrtmiliardovou investici do aquaparku, s dotací chce stavět nový bazén

Investici ve výši přibližně čtvrt miliardy korun připravuje město Olomouc do výstavby nového krytého bazénu v areálu akvaparku. Důvodem pro vybudování nového sportoviště je nejen rozšíření zázemí pro kluby, školy i veřejnost, ale také blížící se...

Otakar Štěpán Bačák (spOLečně)

Z pohledu nepřetržitých služeb plaveckého bazénu se jeví jako logické vystavět novou kapacitu a stávající plavecký stadion uzavřít pro generální rekonstrukci. Po jejím skončení bude mít město vyšší kapacitu pro plavecké sporty a rekreační plávání. Bohužel dokud nebude cena plavání pokrývat provozní a investiční náklady, bude to opět další zátěž pro městský rozpočet, který se bude projevovat ukrajováním prostředků z oprav komunikací, chodníků, mostů, městských budov, veřejných sítí apod. Na rozdíl od plavání, na cestu, chodník či k městské lampě veřejného osvětlení kasičku nepostavíte, a tak nám nezbývá, než předpokládat, že se pověstné ucho představující dnes 30procentní havarijní stav městského majetku tak brzy neutrhne. A nebo deklarovaná věta „to přece musíme mít“ se projeví i tím, že začneme být ochotni za to i zaplatit plnou cenu?

Martin Jirotka (SPD a Trikolora)

Dle mého názoru by bylo velmi dobré mít v Olomouci druhý kondiční plavecký bazén pro veřejnost. Ve stotisícovém městě je současný plavecký bazén naprosto kapacitně vytížen. Jednak zde  probíhají veškeré plavecké aktivity všech sportovních oddílů, pronájem drah pro různé skupiny, a tak i plaváníchtivá veřejnost se musí nějak vměstnat. V exponovaných odpoledních a večerních časech je mnohdy nemožné si v klidu zaplavat. Současný bazén již v mnoha ohledech nevyhovuje platným sportovním regulím a je na hraně své životnosti. Další plavecký bazén rozšíří benefity pro město, jako je zdraví obyvatel, sportovní aktivity a rekreační možnosti.

Nicméně konečné rozhodnutí o potřebnosti druhého plaveckého bazénu závisí na potřebách (ty si myslím, že jsou), prioritách současné koalice a celkových finančních možnostech města. Myslím si, že na toto téma by byla i vhodná diskuse s obyvateli a zhodnocení celkového prospěchu.

Zatím Rada SMOl pověřila AQUAPARK Olomouc a.s. zadáním výběrového řízení na zhotovení projektové dokumentace pro kondiční plavecký bazén, který by měl vyrůst v těsné blízkosti současného AQUAPARKU. Poté budeme teprve vědět, jak finančně náročný by tento projekt mohl být. Je předčasné spekulovat, jak by tato stavba ovlivnila finanční rozpočet města, protože zatím nevíme, jak by město chtělo stavbu financovat. Co se týká rekonstrukce současného plaveckého bazénu, tak ta je naprosto nezbytná, ale také dlouhodobě odkládaná, a její finanční náklady budou v desítkách milionu korun.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město spolupracovat se soukromým investorem, nebo hokejovou halu postavit či opravit samo?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Jaký je Váš názor na stavbu hokejové, respektive vícefunkční haly v Olomouci? Je podle Vás lepší spolupráce se...

Tomáš Pejpek ((ProOlomouc a Piráti)

Plánované náklady na výstavbu nového 25m bazénu se odhadují 250 milionů korun, z toho necelou polovinu by mohla pokrýt dotace, na zbytek chce aquapark využít přebytky ze služebného, které mu platí město. Stavba 25m bazénu má v radě města mnoho příznivců. Objektivním důvodem je nedostatek vodní plochy pro potřeby rekreačního i sportovního plavání v Olomouci. Vedení aquaparku dále uvádí, že by bazén pomohl budoucí konkurenceschopnosti aquaparku. Jako další důvod se uvádí, že je třeba napřed postavit 25m bazén, a pak teprve provést dlouho odkládanou, ale již zcela nutnou rekonstrukci současného plaveckého bazénu, a tak zajistit plavání pro školy, kluby apod. po dobu rekonstrukce velkého bazénu. Výstavba nového bazénu ovšem není jedinou možností - například ve Strakonicích, které byly ve stejné situaci (rekonstrukce plaveckého stadionu), vybudovali nad venkovní padesátkou nafukovací halu a umožnili tam celoroční provoz při desetinových investičních nákladech, než s jakými uvažujeme u nás. Rada města nedávno schválila zpracování projektu na 25m bazén. Spolu s tím bude připraven rozpočtový výhled k hranici 2030, abychom prověřili reálnost financování sportovních staveb. Pro mne osobně zůstává prioritou rekonstrukce plaveckého stadionu.

Neodpověděla Eva Machová (STAN a Zelení).

POLITICKÁ KORIDA: Jak by se mohla využít olomoucká Hanácká kasárna, co by tam mělo být?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Zastupitelstvo nedávno schválilo memorandum o spolupráci s hejtmanstvím a Univerzitou Palackého o Hanáckých...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc/Blanka Martinovská

Štítky politická korida, bazén, plavecký bazén, rekonstrukce, plavání, aquapark, Olomouc, projekt, dotace, stavba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Nový bazén Olomouc postaví, pokud bude dotace od Národní sportovní agentury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.