Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Je zázrak, že se dostali všichni ven. Kraj a hasiči ocenili hrdiny z hořícího vlaku v Olomouci

Panika, dým a řev provázely první chvíle hrozivé nehody osobního vlaku a kamionu v Olomouci. Následky požáru a jedovatého dýmu, které zachvátily jeden z vagonů, mohly být přitom tragické. Zástupci Olomouckého kraje a Hasičského záchranného sboru dnes ocenili dva hrdiny, kteří okamžitě zasáhli, byť každý z jiné strany – jeden zevnitř, druhý zase zvenčí.

Obětavost a statečnost vlakvedoucího Romana Juřeny a zaměstnance servisu Lukáše Dudíka ocenil dnes na půdě krajského úřadu hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN) spolu s ředitelem Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karlem Koláříkem. Oba hrdinové v polovině října pomohli třicítce cestujících z vlaku, který se na železničním přejezdu v Olomouci střetl s kamionem a okamžitě začal hořet.

„Dojížděli jsme do stanice do Olomouce. Člověk, co jezdí delší dobu vlakem, tak už ví, kde jsou železniční přejezdy. A když už mašina před přejezdem začne víc brzdit a houkat, tak už tuší, že se něco děje,“ začal vyprávět minuty před událostí, která mohla dopadnout tragicky, vlakvedoucí Juřena. „Najednou se ozvala rána. Lidi popadali a nastal zmatek. Cestující utíkali zepředu dozadu a volali, že hoří,“ popsal první okamžiky nehody pracovník Českých drah. Juřena po nárazu upadl na zem, poté se ale zvedl a šel pomoct lidem v prvním vagonu – odemkl spojovací dveře a vytvořil otvor, kterým se mohli cestující dostat do bezpečnější části vlaku.

Na železničním přejezdu na Bělidlech v Olomouci se dnes ráno srazil kamion z Polska s osobním vlakem. Na místě hořelo, zasahovali zde hasiči a další složky integrovaného záchranného systému. Všechny cestující se podařilo z vlaku včas evakuovat,...

Svůj pohled poskytl i druhý zachránce Dudík. Ten k místu nehody přiběhl od nedalekého autoservisu. „Pamatuju si, že to chytlo okamžitě. Hned po té srážce byly dost vysoké plameny. Já si upřímně myslel, že už je po těch lidech, co jsou ve vagonech. Hořelo to hrozně rychle,“ vylíčil mladík situaci zvenčí. „Že se dostali všichni ven, tak to je zázrak,“ pokračoval. Po chvíli si všiml, že v zadním vagonu jsou ještě uvěznění cestující. Zablokované dveře se snažil nejprve otevřít ručně, což se mu nedařilo. „Potom jsem si všiml, že tam je taková pojistka s nápisem ‚nouzové otevření dveří,‘ tak jsem za ní zatáhl,“ pokračoval Dudík ve vyprávění s tím, že „jenom otevřel dveře, nic víc.“

Ředitel olomouckých hasičů Kolářík oba muže slovně ocenil. „Samozřejmě to bylo po srážce velice dramatické,“ uvedl Kolářík, podle kterého nešlo v tu chvíli o minuty, ale o vteřiny. „Musím říct, že pokud by na místě nebyli lidé, kteří se postarali o záchranu cestujících, tak s příjezdem hasičských jednotek by se dalo říct, že je pozdě,“ pokračoval s oceněním za pohotovou reakci a duchapřítomnost.

„Je to neuvěřitelný příběh. S dovolením bych raději bral tu verzi pana ředitele, že to od vás bylo opravdu obrovsky statečné, než tu vaší – skromnější verzi,“ navázal hejtman Suchánek. Spolu s Koláříkem ocenili Dudíka, že zatáhl za pojistku u vlakových dveří. „Zajímalo by mě, jak my, ostatní civilisté, kteří nemají žádné technické návyky, bychom to zvládli,“ pokračoval hejtman.

„Velkou roli hrál adrenalin. Fakt vás donutí přemýšlet jinak,“ vysvětlil své jednání Juřena. Jako jedna z věcí, které vlakvedoucímu utkvěly v paměti, zmínil strach o strojvedoucího. „Překvapila mě rychlost hasičů, kteří tam přijeli a hned se vrhli pod plameny a hasili. Patří jim všechna čest,“ pokračoval. Dudíkovi zase v záplavě adrenalinu utkvěla jedna z cestujících. „Fakt docela hystericky brečela a volala někomu a byla z toho opravdu hodně špatná,“ líčil mladík.

„Půjdeme spolu na pivo,“ říkají hrdinové

Oba muži se poprvé od nehody setkali před recepcí krajského úřadu. „Jenom jsme si poděkovali a řekli jsme si, že spolu půjdeme na pivo,“ okomentoval setkání se smíchem Dudík.

Hlášení o nehodě na železničním přejezdu na olomouckých Bělidlech dostali hasiči 17. října dopoledne. Na místě zasahovaly veškeré složky integrovaného záchranného systému. Z vlaku se podařilo dostat kolem třiceti cestujících, přičemž pět z nich se lehce zranilo. 

Kvůli nehodě už padlo obvinění, kterému čelí pětašedesátiletý cizinec, který seděl za volantem nákladního vozu. Z časového kódu z kamer instalovaných v areálu sousedícím s přejezdem je patrné, že zabezpečovací zařízení přejezdu blikalo červeně přibližně 45 sekund před příjezdem vlakové soupravy. V průběhu října policisté pracovali s vyčíslením hmotné škody na úrovni 30 milionů korun.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Bělidla, Olomouc, nehoda vlaku, hořící vlak, střet s nákladním vozem, ocenění, Olomoucký kraj, HZS Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je zázrak, že se dostali všichni ven. Kraj a hasiči ocenili hrdiny z hořícího vlaku v Olomouci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.