Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dobrou kvalitu vody si Plumlovská přehrada letos udržela i díky podpoře okolních obcí

Plumlovská nádrž je oblíbenou turistickou destinací v Olomouckém kraji. Velká vodní plocha ale vyžaduje nemalé prostředky na udržení kvality vody tak, aby nebyla zdravotně závadná. Letošní sezóna byla z hlediska kvality vody jedna z nejnáročnějších.

Provoz srážedel, ze kterých se dávkuje síran železitý omezující přísun živin do nádrže, podpořilo letos sedm obcí spolu s Olomouckým krajem. Dohromady přispěly částkou přesahující 320 tisíc korun. „Přestože je chemické srážení fosforu na přítocích do přehrady účinné, řeší pouze důsledky znečištění vodních toků splaškovými vodami. Rozhodující vliv na kvalitu vody má její množství, teplota, a především míra znečištění,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Letošní koupací sezónu ovlivňovaly extrémní klimatické podmínky, zejména vysoké teploty a srážky. Přívalové deště přinesly do nádrže značné množství živin, načež letní vysoké teploty a minimální průtok zase umožnily rozvoj sinic. Navzdory tomu se podařilo kvalitu vody v nádrži udržet na koupání až do srpna, kdy vysoké koncentrace živin rozvoj sinic urychlily.

„Byl to velice náročný rok na ošetření přítoku do plumlovské nádrže, neboť srážedlo fosforu dávkujeme v závislosti na přítocích a přitékajícím znečištění. To bylo v letošním roce velmi nestabilní,“ začal generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. „Povodňové průtoky a přívalové srážky přinesly v dubnu do nádrže tolik znečištění, které odpovídá celoročnímu vnosu. Toto znečištění bylo zdrojem pro masový rozvoj sinic. Přítok do nádrže v průběhu letních měsíců byl naopak minimální, což prodlužovalo dobu zdržení vody v nádrži a kvůli vysokým teplotám vytvořilo ideální podmínky pro eutrofizaci,“ vysvětlil ředitel vzápětí.

Přítok do vodní nádrže Plumlov během srážek v polovině dubna překročil i 7000 litrů za sekundu. V druhé polovině května přítok dosáhl na několik dní takřka 2000 litrů. V letních měsících naopak klesal až pod 50 litrů za sekundu. Průměrný přítok se pohybuje kolem 500 litrů.

Správce vodní nádrže provádí hned několik opatření. Krom srážení fosforu provádí zachytávání sedimentů či spláví nornou stěnou, což má pozitivní vliv na kvalitu vody. Základem k udržení kvality je odstraňování zdrojů znečištění v jednotlivých obcích nad přehradou. „I když úspěšnost realizovaných opatření je závislá na klimatických a hydrologických podmínkách, které nedokážeme ovlivnit, přesto se nám podařilo kvalitu vody v nádrži zásadně pozitivně ovlivnit,“ doplnil Gargulák. Podle něho není trvalým řešením provoz zmiňovaných opatřeních, za nezbytné považuje odstraňování komunálních, průmyslových i zemědělských zdrojů znečištění v povodí.

V uplynulých letech realizovalo Povodí Moravy řadu opatření ke zlepšení kvality v okolí Plumlova. Zejména se jedná o opatření technického charakteru na Plumlovské přehradě, Podhradském rybníku a Bidelci. „Na filtraci přitékající vody do nádrže se podílí také rostliny vysázené v sedimentační zdrži na konci vzdutí nádrže Plumlov,“ zmínil Chmelař. Před realizací těchto opatření zakazovala Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje koupání v přehradě už v průběhu července. Letos hygienici vyhlásili zákaz až v průběhu srpna.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Komárek

Štítky Plumlov, nádrž, KHS, Povodí Moravy, kvalita vody, srážedla fosforu, Olomoucký kraj, Prostějovsko, Nádrž Plumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrou kvalitu vody si Plumlovská přehrada letos udržela i díky podpoře okolních obcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.