Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Bývalý hotel Strojař (ne)přežil. Zůstane sice Přerovu, město ho však zbourá

Opuštěný hotelový dům Strojař, který Přerov koupil před sedmi lety za více než 40 milionů korun, aby zabránil vzniku další sociální ubytovny, se nebude prodávat. Zastupitelé zrušili své dva roky staré usnesení, ale zároveň rozhodli, že budova se bude bourat. Vyrostou zde byty.

Přerovští zastupitelé v říjnu roku 2021 rozhodli o prodeji Strojaře i s ohledem na to, že město obdrželo několik žádostí o koupi či směnu. Znalec tehdy určil cenu hotelu na téměř 47 milionů korun. Za zachování Strojaře v majetku města bojovalo sdružení Společně pro Přerov, kvůli snaze uspořádat referendum sbírali jeho členové v ulicích města také podpisy. Podle zastupitele Jana Horkého dosud nasbírali přes dva tisíce podpisů.

Podle primátora Petra Vrány (ANO) se objevila možnost dotací na podporu bydlení ze strany ministerstva pro místní rozvoj. Do roku 2025 půjdou ze Státního fondu podpory investic na výstavbu bytů tři miliardy korun a dalších osm miliard korun z Národního plánu obnovy. "Byl jsem proti, aby obec byla developerem, ale v momentě, kdy se chystají pro tyto účely dotace, jsem pro a pojďme to postavit," uvedl Vrána. Podle náměstka primátora Vladimíra Lichnovského (ANO) je pro účely přípravy tohoto projektu vyčleněno v rozpočtu pro rok 2024 pět milionů korun.

V opuštěném přerovském hotelu Strojař hořelo při armádním cvičení. Událost prověří vojenská policie

Obyvatele Přerova ve čtvrtek zaujaly plameny a kouř stoupající z ikonické budovy Strojař nedaleko centra města. Opuštěný hotelový dům, o jehož budoucnosti se dlouhodobě vedou debaty, sloužil tentokrát vojákům jako prostor pro výcvik. Právě při...

Přerovští zastupitelé zároveň schválili demolici zchátralého objektu, jeho přeměna na moderní bytový dům by byla ekonomicky náročná, stavba navíc nemá pro tyto účely vhodné dispozice. Podle městské architektky půjde o práci na několik let. Nejprve by přišlo na řadu vyhlášení soutěžního dialogu, projektová příprava na odstranění stavby a v roce 2025 demolice. Stavět by se mohlo začít v letech 2026 až 2027. Podle plánů by zde mohlo vzniknout až 77 bytů, a to buď v podobě dotace na nájemní, družstevní nebo spolkové bydlení. Celkové náklady jsou vyčísleny na více než 300 milionů korun.

Osud devítipodlažního panelového domu Strojař nedaleko centra zaměstnává už druhé vedení radnice. Mezi plány bylo přebudovat byty na zázemí pro mladé rodiny nebo pro seniory, ale i demolice a příprava území pro nového investora, všechny plány však skončily fiaskem, i kvůli nákladům. Prostory v objektu Strojař užívá na základě smlouvy o výpůjčce z října 2019 Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje pro výcvik policistů a členů integrovaného záchranného systému při řešení mimořádných situací. Letos v září tento výcvik způsobil požár jednoho z pokojů; město chce kvůli tomu uzavřít dodatek ke smlouvě o výpůjčce, který upřesní podmínky užívání objektu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Strojař, Přerov, hotel, prodej, Olomoucký kraj, dotace, demolice, Petr Vrána, ANO 2011, Jan Horký, Vladimír Lichnovský, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý hotel Strojař (ne)přežil. Zůstane sice Přerovu, město ho však zbourá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.