Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

U Moravského Berouna chce firma postavit větrné elektrárny, město zvažuje referendum

Dva větrné elektrárenské parky s celkem sedmnácti větrníky plánuje vystavět firma Micronix Group na pozemcích olomouckého arcibiskupství v okolí Moravského Berouna na Šternbersku. Projekt zaměřený na využití klimatických podmínek kopců v podhůří Nízkého Jeseníku má přinést v následujících letech pro město značný finanční benefit z kompenzací, názory obyvatel na vhodnost záměru se ale různí. Zastupitelstvo tak projedná vyhlášení místního referenda.

Arcibiskupství olomoucké chce do projektu u Moravského Berouna vložit pozemky a firma Micronix Group zajistí technologii. Deset větrných elektráren má být postaveno v katastru místní části Čabová a dalších sedm u Moravského Berouna ve směru na Dětřichov nad Bystřicí. Větrníky jsou projektovány s celkovou výškou 230 metrů a listy dlouhými 81 metrů. Výkon jedné větrné elektrárny se má pohybovat od 6,2 do 7,2 MW.

Investor při veřejné prezentaci slíbil, že v případě stavby 17 větrných elektráren u Moravského Berouna obdrží město a občané za 25 let kompenzace v celkové výši 651 milionů korun. V této částce je zahrnuta zvýhodněná cena elektřiny pro místní obyvatele i přímé platby pro město, které mají ročně obnášet deset milionů korun.

Zastupitelstvo Moravského Berouna nabídky investorů, kteří chtějí v okolí postavit větrné elektrárny, projednalo v září. Přiklonilo se k projektu firmy Micronix Group. Příští týden projedná zastupitelstvo návrh na vypsání referenda, které by podle odhadu vedení města mohlo být v sobotu 3. února 2024. Pokud se obyvatelé v referendu vysloví proti tomuto záměru, tak radnice připraví změnu územního plánu zakazující stavbu větrných elektráren. V opačném případě město podepíše s investorem smlouvu a připraví změnu územního plánu pro povolení stavby.

Kopce v podhůří Nízkého Jeseníku jsou už delší dobu díky příznivým podmínkám v zorném poli investorů, kteří se zaměřují na větrné elektrárny. Mezi obcemi Hraničné Petrovice a Jívová fungují dvě větrné elektrárny, z nichž každá má výkon 850 kilowattů. Větrný park čítající devět stožárů s celkovým výkonem 18 megawattů se tyčí k nebi u nedaleké Lipiny. U Jívové investor od léta staví dalších pět větrníků s celkovým výkonem deset megawattů. Dvě nové větrné elektrárny chce postavit u Potštátu na Přerovsku společnost Roteko Invest. Proti stavbě větrníků se postavila potštátská radnice, Hnutí Duha i místní spolky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Větrná elektrárna, energetika, elektřina, referendum, stavba, projekt, Moravský Beroun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Moravského Berouna chce firma postavit větrné elektrárny, město zvažuje referendum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.