Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jak topení ovlivňuje kvalitu ovzduší? Odpovědět by mělo unikátní měření ve Slavoníně a na Svatém Kopečku

V tomto týdnu byl ve Slavoníně a na Svatém kopečku umístěn speciální měřící vůz, který sleduje kvalitu ovzduší. Smyslem celého projektu je podle radnice zjistit, jaký mají na ovzduší vliv domácí kotle. Další měření proběhne po konci topné sezóny a výsledky odborníci porovnají. Podobný projekt město Olomouc realizovalo už před deseti lety.

„Kvalita ovzduší je v Olomouci velice diskutované téma, a ačkoliv tady nemáme žádné velké průmyslové znečišťovatele, je naše město dlouhodobě vystaveno emisím zejména ze znečištěných regionů na severní Moravě,“ uvedl v tiskové zprávě olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Vliv velkých zdrojů znečištění, jako jsou průmyslové podniky, je dnes již dobře zmapován. Podle současných měření se ale ukazuje, že vliv domácích kotlů na ovzduší je stále velký. Obzvláště v době zvyšujících se nákladů na energie a paliva. Podle primátora je tak toto měření i o osvětě občanů. „Naší prací je zkrátka také vysvětlit, že i přes tu složitou energetickou situaci si nepomůžeme tím, když budeme v kotlích pálit domácí odpad,“ vysvětlil.

Pevnými palivy topí přibližně patnáct procent domácností. Řada lidí ale neumí kotel správně obsluhovat, říká Jiří Horák alias Smokeman

Popularizátora vědy Jiřího Horáka zná široká veřejnost spíše pod přezdívkou Smokeman. Sám nemá rád „špatný“ kouř, a proto Čechy učí, jak správně topit, aby neobtěžovali okolí, a zároveň byli ohleduplní ke svým peněženkám. Nejen o tom se rozpovídal...

Podobné měření proběhlo v Olomouci již před deseti lety. Měřící systém tehdy prověřil kvalitu vzduchu například v Řepčíně, Klášterním Hradisku nebo v centru města.

„Příští rok to bude třicet let, kdy jsme začali kontinuálně řešit kvalitu ovzduší v Olomouci, což bude určitě příležitost pro vydání nějaké shrnující publikace. Současně jsem rád, že se nám také daří věnovat se nejen ochraně lesa a půdního fondu, ale také kvalitě ovzduší a vody,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.

Kromě dat z měřícího vozu budou k vyhodnocení projektu využita také data ze stálých stanic ve Šmeralově a Velkomoravské ulici. Sledovány budou tedy dohromady čtyři městské části. „Do celkových výsledků by se také pravděpodobně mohla promítnout výměna kotlů v rámci kotlíkových dotací. Osobně věřím, že nejen dotace, ale také výsledky měření by měly lidi motivovat k modernizaci zdrojů vytápění,“ dodala Jitka Pudelová z odboru životního prostředí.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc - Jana Doleželová

Štítky ovzduší, kvalita ovzduší, znečištění, Olomouc, životní prostředí, topná sezóna, kotel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak topení ovlivňuje kvalitu ovzduší? Odpovědět by mělo unikátní měření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.