Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Náměstí v Jeseníku zdobí od letoška nový betlém. Lidé obdivují i unikátní Ochranovskou hvězdu

Originální betlém vyřezaný z místní lípy zdobí při letošním adventu Masarykovo náměstí v Jeseníku. Ten se bude ještě v následujících letech rozšiřovat o další figury. Kromě tradičního vánočního stromu a dřevěných jesliček zaujme návštěvníky centra města také světelná a zrcadlová instalace Hvězda.

Společně se slavnostním rozsvícením vánočního stromu proběhlo letos v Jeseníku také představení nového betléma. Jeho autorem je řezbář Zdeněk Macháček mladší. „Originální, z místní lípy vyřezávaný betlém je plánovaný jako rostoucí. V letošním roce své místo pod přístřeškem u vánočního stromu dostali Josef, Marie a Ježíšek. Další postavy a zvířátka by k nim měly přibývat ještě po dobu dalších tří let,“ přiblížila na webu města mluvčí jesenické radnice Markéta Kaniová.

Na drtivé většině náměstí a návsí nejen v Olomouckém kraji září krásně zdobené vánoční stromy. Které město má ve svém centru ten nejhezčí strom s nejlépe sladěnými působivými dekoracemi? Hlasovat můžete v tradiční anketě na konci článku.

Od roku 2020 je jedním z atraktivních bodů v průběhu adventu na náměstí v Jeseníku také takzvaná Ochranovská hvězda. V době pandemie covidu se Jeseník podle mluvčí zaměřil na individuální kulturní zážitek. „Městská kulturní zařízení Jeseník tehdy vyzvala ke spolupráci významného umělce Richarda Loskota, který přímo pro Masarykovo náměstí navrhl světelnou instalaci s názvem Hvězda,“ sdělila Kaniová.

Z vnějšku nenápadný jehlan ukrývá hvězdný útvar vytvořený díky optické hře soustavy zrcadel a světelného paprsku.  Ochranovská hvězda je běžně spojována s vánočními svátky, její méně známý příběh připomenul u příležitosti dokončení díla vizuální umělec Richard Loskot. „Původně vznikla v komunitě Moravských bratří v Horní Lužici jako pomůcka pro výuku matematiky. Děti ze školních misionářských internátů, které na ní trénovaly matematiku a geometrii, zůstávaly i o Vánocích mimo domov. Hvězdy pak posílaly domů jako potěšení pro své rodiče nebo sourozence. Tak se hvězda dostala do celého světa. Proto když jsem byl požádán, abych pro tento čas vytvořil objekt na náměstí v Jeseníku, napadl mě právě tento motiv. Hvězda v Jeseníku imaginárně září a levituje nad diváky,“ popsal instalaci její autor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jeseník

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, betlém, ochranovská hvězda, instalace, umění, Jeseník, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstí v Jeseníku zdobí od letoška nový betlém. Lidé obdivují i unikátní Ochranovskou hvězdu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.