Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: V Olomouci je k vidění unikátní mechanický betlém vyrobený na 3D tiskárně

Předvánoční nákupy lze v olomoucké Šantovce spojit s prohlídkou unikátního mechanického betléma, který byl vyroben na 3D tiskárně. Mezi figurkami jsou osobnosti spojené s Olomoucí a také hvězdy tuzemské a zahraniční hudební scény. Betlém má devatenáct budov včetně historického centra Olomouce a Galerie Šantovka.

"Na rozdíl od tradičních betlémů, které bývají dílem řezbářů a různých lidových umělců, je tento elektromechanický betlém doslova nabitý moderními technologiemi, za kterými stojí tým mnoha specializovaných profesí, jako jsou například architekti, designéři nebo dokonce programátoři," uvedla  ředitelka Galerie Šantovka Michaela Mitáčková.

Při výrobě betlému byl použit 3D tisk a některé části autoři opracovali pomocí přesných CNC strojů. "Pro maximální reálnost objektů byl betlém povrchově upravován broušením a barvením jak ručním, tak i technologií air brush. Pohyb a svícení v betlému je zajištěno programovatelným elektromechanickým systémem, který funguje podobně jako orloj," uvedl architekt Václav Hájek z brněnské společnosti Archimage, která měla výrobu betlému na starost.

V betlému je například instalována figurka olomouckého arcibiskupa a kardinála Rudolfa Jana či finské zpěvačky Tarji Turunenové, která v Olomouci pravidelně vystupuje při vánočních koncertech. Novinkou je slavný rocker Bruce Dickinson, který letos v Olomouc koncertoval. V roce 2021 betlém doplnila dominanta historického mostu, v níž je nejen ikona české pop music Karel Gott, ale i významný olomoucký arcibiskup a moravský metropolita Antonín Cyril Stojan.

Programovatelný elektromechanický systém, který funguje podobně jako orloj, zajišťuje pohyb i osvětlení celého betlému. "Cílem high-tech pojetí betlému je zpřístupnit poselství biblického příběhu narození Ježíše i mladé generaci, pro kterou jsou špičkové technologie běžnou a hlavně atraktivní součástí každodenního života," dodala Mitáčková.

Výroba betlému zabrala více než tisíc hodin, má plochu 14 metrů čtverečních a obsahuje stovku pohyblivých postav a 150 zvířat.

FOTOGALERIE: 470 mililitrů nejen modré krve. Fotbalová Sigma Olomouc hostila speciální odběr

Test krve v antidopingové místnosti, pohovor s lékařem v kabině rozhodčích a poté už na odběr do šatny hostů. Fotbalový Andrův stadion v Olomouci poskytl nezvyklé kulisy pro dárcovství krve. Zdravotníci z Transfúzního oddělení Fakultní nemocnice...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Galerie Šantovka

Štítky tip, betlém, 3D tisk, výstava, Vánoce, Šantovka, Olomouc, architekt, Václav Hájek, Tarja Turunen, Bruce Dickinson, Karel Gott, Antonín Cyril Stojan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: V Olomouci je k vidění unikátní mechanický betlém vyrobený na 3D tiskárně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.