Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Pečlivá příprava na koledu. Tříkrálovou sbírku na Olomoucku obohatí i výstava

Spousty hodin práce věnují dobrovolníci a zaměstnanci Charity Olomouc tradičním přípravám blížící se Tříkrálové sbírky. V olomouckém děkanátu se v lednu vydá do ulic až 1600 koledníků, dárci v minulém ročníku podpořili dobročinnou akci na Olomoucku částkou takřka 2,5 milionu korun. Letos se s charitativním počinem pojí i výstava Tři králové v obrazech.

Do stovky velkých banánových krabic připravili dobrovolníci společně s koordinátory tříkrálové sbírky na Olomoucku potřebný materiál pro jednu z nejrozsáhlejších sbírek v České republice. Koruny pro krále, tříkrálové cukříky, malé kalendáře či průkazky pro koledníky pak putují také do okolí Olomouce, kde probíhá další chystání a zapečeťování kasiček na obecních úřadech. V minulém ročníku posloužilo pro tříkrálovou sbírku v olomouckém děkanátu 432 pokladniček, na ten aktuální jich dobrovolníci nachystají mírně vyšší počet – okolo 450.

„Již čtvrtým rokem využíváme také statické kasičky, které umisťujeme do prodejen, firem a kostelů převážně v centru Olomouce. V roce 2023 bylo umístěno 29 kasiček, roce 2024 máme domluvený přibližně stejný počet,“ podotkla koordinátorka Tříkrálové sbírky Dagmar Hubená.

Malí, mladí i starší koledníci Tříkrálové sbírky zamíří do ulic měst i vesnic s pokladničkami od 1. do 15. ledna a to v doprovodu dospělé osoby, která musí mít u sebe legitimaci a na vyžádání ji předložit.

Na drtivé většině náměstí a návsí nejen v Olomouckém kraji září krásně zdobené vánoční stromy. Které město má ve svém centru ten nejhezčí strom s nejlépe sladěnými působivými dekoracemi? Hlasovat můžete v tradiční anketě na konci článku.

U pokladniček rozmístěných v prodejnách či kostelích budou také obrázky z výtvarné soutěže Nakresli tři krále. Ta probíhá už 15 let. Část kreseb a maleb se stane i součástí výstavy Tři králové v obrazech, ta bude probíhat na několika místech v Olomouci a také na Svatém Kopečku. „Výtvarná díla zasílají do soutěže děti různého věku, a to od předškoláků, kteří s rodiči nebo ve školce společně malují nebo jinak tvoří tři krále, až po středoškoláky, kteří studují design nebo grafiku a zpracovávají své tři krále v různých grafických programech,“ přiblížila v tiskové zprávě Barbora Cigánková, zástupkyně ředitele Charity Olomouc. Výstava začíná 1. ledna a bude trvat po celou dobu Tříkrálové sbírky až do 14. ledna.

V České republice se v minulém ročníku charitativní akce podařilo překonat rekord, celkem lidé darovali 161 milionů korun. Po sečtení obsahu pokladniček z olomouckého děkanátu dosáhl výtěžek hodnoty 2 380 732 korun. Se započtením online kasičky a bezhotovostních darů pak činil částku 2 485 260 korun. Z peněz získaných v průběhu Tříkrálové sbírky 2024 plánují zástupci charity podpořit například provoz ordinace praktického lékaře a psychiatra pro lidi v nouzi, rozvoj a opravu zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, rekonstrukci Domova sv. Kosmy a Damiána pro lidi v nouzi se sníženou soběstačností, rozvoj Centra materiální pomoci, konkrétně výdejny potravin a oblečení osobám a rodinám ohroženým chudobou. „Část výtěžku bude věnovaná na rychlou finanční pomoc osobám v nouzi na Olomoucku, kterým hrozí sociální propad,“ podotkla mluvčí olomoucké charity Eva Štefková.

Historie Tříkrálové sbírky
První ročník sbírky se uskutečnil v roce 2000 v olomoucké arcidiecézi. V celostátním měřítku se koleduje od roku 2001. Tříkrálová sbírka se stala nejúspěšnější sbírkou v České republice. Počátkem ledna děti převlečené za biblické tři krále lidem v ulicích oznamují, že se jim v Betlémě narodil Spasitel. Zpívají, přejí šťastný nový rok, předávají drobné dárky – kalendáře a balené cukříky – a píšou na dveře požehnání křídou. Přitom vybírají peníze do úředně zapečetěných pokladniček. Z nich jsou pak každoročně podpořeny stovky záměrů – drobných i větších projektů na pomoc lidem v nouzi. Od roku 2001 výnos sbírky každoročně stoupá.
trikralovasbirka.cz

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Charita Olomouc

Štítky Charita, tříkrálová sbírka, koleda, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

A kdopak se asi letos obohatí?

Středa, 13. prosince 2023, 11:49Odpovědět

Pečlivá příprava na koledu. Tříkrálovou sbírku na Olomoucku obohatí i výstava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.