Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V kraji stále narůstá výskyt akutních respiračních infekcí, nejhorší je situace na Olomoucku

Podle statistik hygieniků se Olomoucký kraj nachází na hranici epidemie akutních respiračních infekcí. Nemocnost v minulém týdnu vzrostla o deset procent na hodnotu 1957 případů na 100 tisíc obyvatel. Na větší výskyt onemocnění reagují také nemocnice, které omezují na některých odděleních návštěvy.

Hygienici minulý týden evidovali 1765 případů na 100 tisíc obyvatel o týden dříve to bylo 1475 případů. „Nejvyšší nemocnost akutních respiračních onemocnění byla hlášena v okrese Olomouc a to 2443 případů na 100 tisíc obyvatel, nejnižší v okrese Jeseník (1298). Nejvyšší nemocnost byla zaznamenána ve věkové skupině do pěti let, nejnižší ve věkové skupině nad 65 let," informovala v závěru týdne mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

V porovnání s předchozím týdnem zaznamenali hygienici i vzestup onemocnění s klinickým obrazem chřipky, a to o 32,6 procenta. „Celková nemocnost v Olomouckém kraji činí 118 případů na 100 tisíc obyvatel. V Olomouckém kraji zatím neevidujeme případ chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem vyžadující intenzivní péči," doplnila Koutná.

Vzrostl i počet případů onemocnění covidem-19. V 50. kalendářním týdnu roku hygienici evidují 1091 nových případů, což je o 108 případů více než v předchozím týdnu. „Zatím nemáme hlášen žádný hromadný výskyt tohoto onemocnění. Nejvyšší záchyt je evidován v okrese Olomouc (471), následuje Prostějov (217), Přerov (208), Šumperk (152) a Jeseník (43),“ dodala mluvčí hygieniků.

Dnes je Evropský den antibiotik. Jejich důležitost připomíná i prostějovská nemocnice

Antibiotika ovlivňují nejen pacienty, ale mají významný přesah do společnosti a prostředí, zejména v souvislosti s epidemiologickou bezpečností. Na důležitost antibiotik i opatrnost jejich aplikování poukazují i lékaři z prostějovské nemocnice.

Křivka nemocnosti stoupá v regionu již čtvrtý týden. Na situaci již reagují také nemocnice, které zakázaly či omezily návštěvy svých lůžkových oddělení, aby snížily riziko přenosu virové infekce na pacienty. Návštěvy na dvou svých klinikách postupně zakázala například Fakultní nemocnice Olomouc (FN Olomouc), zákaz platí na 3. interní klinice - nefrologické, revmatologické a endokrinologické. Od 20. listopadu nesmějí návštěvy také na hemato-onkologickou kliniku FN Olomouc.

Nemocnice AGEL Prostějov v závěru listopadu zakázala návštěvy na interním a neuorologickém oddělení včetně jednotky intenzivní péče. Návštěvy nejsou povoleny ani na jejím chirurgickém oddělení. V Nemocnici AGEL Šternberk jsou od začátku prosince zakázány návštěvy na interním oddělení. Nemocnice Šumperk návštěvy zatím pouze reguluje, povoleny jsou od 14 do 16 hodin. Lidé přicházející na lůžkové oddělení musejí mít respirátor nebo roušku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Zdraví, nemoc, nemocnost, epidemie, respirační infekce, zánět dýchacích cest, chřipka, nemocnice, zákaz návštěv, Olomouc, Olomoucký kraj

V kraji stále narůstá výskyt akutních respiračních infekcí, nejhorší je situace na Olomoucku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.