Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

FOTOGALERIE: 470 mililitrů nejen modré krve. Fotbalová Sigma Olomouc hostila speciální odběr

Test krve v antidopingové místnosti, pohovor s lékařem v kabině rozhodčích a poté už na odběr do šatny hostů. Fotbalový Andrův stadion v Olomouci poskytl nezvyklé kulisy pro dárcovství krve. Zdravotníci z Transfúzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc ve spolupráci s prvoligovým klubem přivítali přes třicítku dobrovolníků, kteří věnovali nejcennější tekutinu pro pomoc druhým.

Hlavním vchodem v západní tribuně Androva stadionu vstupovali od úterního rána do útrob rozlehlého sportoviště návštěvníci z řad veřejnosti, mnozí z nich nečekaně a poprvé. Transfuzka FN Olomouc uspořádala společně s SK Sigma Olomouc mobilní odběr. „Je pro nás už čtvrtý, takže tuto variantu umíme. Spolupráce se Sigmou je výborná, nabídli nám krásné prostory, které našemu účelu vyhovují,“ s úsměvem komentovala Alice Entrová, zástupkyně primářky Transfuzního oddělení olomoucké fakultní nemocnice. Na dárcovství tak obdobně spolupracovali zdravotníci s vojáky či olomouckými hokejisty.

Po standardním vyplnění dotazníku, změření hladiny hemoglobinu z kapky krve a pohovoru s lékařem prošli dárci dlouho chodbou až do fotbalové šatny, ve které mívají v průběhu první ligy své prozatímní zázemí soupeři Sigmy. Interiér se ale trochu proměnil podle potřeb zdravotních sestřiček a dárců a dárkyň. Vybavení klubu ale přece jen posloužilo, většina odběrů probíhala na masérských lehátkách. Zároveň využili zdravotníci také mobilní odběrové lehátko, které na oddělení nyní testují. „Mobilní odběry musí splňovat stejné parametry, jako bychom odebírali u nás v nemocnici. Zvládli jsme to krásně, nebyl žádný problém. Jsme rádi, že můžeme v předvánočním čase na stadionu odebírat,“ prohlásila lékařka Entrová.

Olomoucký da Vinci pomohl už při pěti tisících operací. Nemocnice pracuje na nákupu dalšího robota

Z významného jubilea pěti tisíc operací provedených s robotickým systémem da Vinci Xi se těší odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc a Univerzitního robotického centra. Špičkovou technologie mohou zdravotnické týmy z oborů urologie, gynekologie,...

Podle zástupců transfuzního oddělení byl zájem o netradiční darování krve značný, na stadion mířili stálí dárci a hlásili se i prvodárci. Do akce Daruj modrou krev, odkazující ke klubové barvě, se zapojili i pracovníci klubu a nezištnou pomoc ocenili také fotbalisté A-týmu Martin Popíšil, Radim Breite či Vít Beneš, který také usedl do křesla a přičinil se o rozšíření velmi potřebných zásob krve fakultní nemocnice. Sigma podpořila dárcovství už v minulém týdnu, kdy rozdávala dárcům vstupenky na utkání s Viktorií Plzeň.

Právě na nedělním zápase byl jako divák také Michal Menšík, který zamířil za dva dny na stadion znovu, tentokrát na svůj jubilejní desátý dárcovský odběr. „Zrovna to tak hezky vyšlo. Fandím fotbalu i Sigmě. Byl to pro mě super zážitek, byl jsem se podívat i do míst, kam se normálně nepodívám. Takové zpestření vítám. Termín mi vyšel zrovna na darování na stadionu, takže jsem se těšil,“ usmíval se mladík po dobročinné návštěvě fotbalového areálu, která končila občerstvením v tiskovém středisku. Sál běžně určený pro trenéry, hráče a novináře tentokrát posloužil důležitému doplnění živin po úctyhodné aktivitě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Zdraví, dárcovství, darování krve, transfuzní oddělení, transfuzka, FN Olomouc, Andrův stadion, fotbal, první liga, SK Sigma Olomouc, Olomouc

FOTOGALERIE: 470 mililitrů nejen modré krve. Fotbalová Sigma Olomouc hostila speciální odběr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.