Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Kam na Silvestra nebo na Nový rok? Hrad Rabštejn nabízí pohádkovou atmosféru

Nevíte, kam na silvestrovský nebo novoroční výlet? Zimní návštěva hradu Rabštejn nabídne pohádkovou atmosféru, která provází celý výlet už od vodopádů Oskavy. Autem do Bedřichova je to necelých padesát kilometrů od Olomouce, zastavit se dá na parkovišti Rabštejnská Lesovna.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

FOTOGALERIE: Zima na Rabštejně je kouzelná

Pátek, 29. prosince 2023, 16:37

FOTOGALERIE: Zima na Rabštejně je kouzelná
FOTOGALERIE: Zima na Rabštejně je kouzelná

Od Rabštejnské lesovny pokračujeme pěšky do zákazu vjezdu. Po půl kilometru dorazíme k vodopádům Oskavy. Jedná se o několik menších vodopádů táhnoucích se podél cesty, největší z nich má asi jeden metr. Pokračujeme další dva kilometry, dokud nedorazíme na křižovatku. Zde se vydáme vlevo po žluté turistické značce až k rozcestníku Rabštejn - restaurace. Zde se nachází restaurace, ale ta bývá v zimním období zavřená.

Nyní sejdeme na červenou značku ve směru Rabštejn zřícenina, která je vzdálená jeden kilometr. Na tomto úseku je potřeba dbát zvýšené opatrnosti, na což nás budou upozorňovat i rozmístěné cedule. První zmínky o hradu jsou ze 13. století, kdy ho biskup Konrád postoupil Janu Lucemburskému. Následně hrad vlastnilo několik dalších panovníků, jako například Jindřich z Jenštejna nebo Jiří Tunkla. Hrad také sloužil jako vězení nebo útočiště vojákům. Na konci 17. století byl hrad definitivně opuštěn a od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.

U hradu se nachází vyhlídka, na kterou vede dřevěný žebřík. Před výstupem v zimě doporučuji zvážit schopnosti, při namrznutí může být výstup nebezpečný. Ti, kteří se neodváží na vyhlídku, se mohou kochat výhledem i ze skály pod ní, ta také slouží k lezení horolezcům.

Pak se vrátíme se k rozcestníku Rabštejn - restaurace. Nyní máme několik možností, jak pokračovat dál. Pokud se vydáme po červené značce směr Bedřichov, tak se budeme vracet zpět k autu. My se vydáváme dále po modré ve směru dlouhý potok a po půldruhém kilometru scházíme vlevo na lesní cestu. Po dalších dvou kilometrech dorazíme na křižovatku a scházíme vpravo. Jakmile sejdeme do Bedřichova, tak už stačí jen dojít k autu.

Celý tento okruh má délku okolo dvanácti kilometrů. V zimním období je lehce náročnější a je potřeba dbát zvýšené opatrnosti a nic nepodceňovat. Pokud ale vyrazíme v letních měsících, čeká nás příjemná procházka krásnou přírodou plnou zajímavých míst a také s krásným výhledem.

TIP NA VÝLET: Rozhledna Kelčský Javorník hodinku od Olomouce nabízí nádherné výhledy do všech stran

Dnešní výlet nás zavede na Hostýnské vrchy, kde navštívíme rozhlednu Kelčský Javorník. Ta je zhruba hodinku cesty od Olomouce. Z vrcholu rozhledny ve výšce 35 metrů budeme mít nádherné výhledy do všech světových stran.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, hrad, Rabštejn, silvestr, Nový rok, zima, restaurace, výlet, vodopád, Bedřichov, Oskava

TIP NA VÝLET: Kam na Silvestra nebo na Nový rok? Hrad Rabštejn nabízí pohádkovou atmosféru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.