Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Hluk z ohňostrojů může pro zvířata představovat nekonečné peklo, upozorňuje vedení olomoucké zoo

Vedení olomoucké zoo také v letošním roce žádá všechny nadšence a pyromany, aby neodpalovali petardy a ohňostroje v blízkosti zahrady. Zvířata mohou zásadně strádat a přílišným hlukem trpí. Například sluch mají některé druhy až padesátkrát lepší než člověk.

Vedení svatokopecké zoo upozorňuje, že kvůli kratochvíli zvířata strádají a trpí. "Jsem rád, že se najdou lidé, kteří za ta léta berou zoo jako součást svého života, přistupují ke zvířatům v ní podobně jako ke svým vlastním a ohňostrojům se je snaží nevystavovat," uvedl ředitel zoo Radomír Habáň.  

Například zvířecí smysly jsou podstatně citlivější než lidské, třeba sluch je padesátkrát lepší. "Představme si, že vše, co slyšíme my, slyší zvířata až padesátkrát intenzivněji. Zvuky ohňostrojů se tak pro ně mohou měnit v nekonečné peklo, které provází zmatenost, neklid a dezorientace," varuje mluvčí zoo Iveta Gronská.  

Ohňostroj ovšem může i zabíjet. Šok z výbuchů a hluku může podle mluvčí způsobit potraty březích kopytníků, rušit hnízdící ptáky a také ostatní zvířata. Pokud se jedná o zvířata žijící ve stádu, u nich může dojít ke splašení, následným zlomeninám končetin, případně i k ušlapání.  

"Je potřeba si zcela nesobecky uvědomit, že něčí radost může znamenat něčí strach. Děkujeme za vaši ohleduplnost," vyzvala v tiskové zprávě mluvčí zoo.

ANKETA: Některé radnice v Olomouckém kraji ruší novoroční ohňostroje. Souhlasíte?

Kvůli tragické události, které proběhly těsně před svátky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ruší některé radnice novoroční ohňostroje. Jako první své rozhodnutí oznámila Olomouc. Nyní se ke krajskému městu přidávají i další, nejen...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky ohňostroj, zvířata, utrpení, hluk, šok, zoo, výzva, Zoologická zahrada Olomouc

Hluk z ohňostrojů může pro zvířata představovat nekonečné peklo, upozorňuje vedení olomoucké zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.