Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANKETA: Některé radnice v Olomouckém kraji ruší novoroční ohňostroje. Souhlasíte?

Kvůli tragické události, které proběhly těsně před svátky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ruší některé radnice novoroční ohňostroje. Jako první své rozhodnutí oznámila Olomouc. Nyní se ke krajskému městu přidávají i další, nejen okresní města.

Olomouc jako první oznámila, že v rámci piety ruší slavnostní novoroční ohňostroj. Stalo se tak ještě před výzvou ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). „Konec letošního roku je plný událostí, které zasáhly do života nás všech. Bezprostředně po tragických událostech z 21. prosince v Praze jsme s pořadateli zvažovali vhodnost pořádání velkolepých oslav příchodu nového roku, a to s ohledem na pietu a bolest pozůstalých,“ informoval primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Vhodnost pořádání ohňostroje projednávalo vedení města i v souvislosti se zvyšujícími se povodňovými stupni. Kvůli ní zasedala i povodňová komise.

Ke zrušení ohňostroje se vyjádřil i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a Starostové). „Jsem rád, že se letos město Olomouc rozhodlo zrušit novoroční ohňostroj. Letos navíc na novoroční oslavy padá stín tragické události na Filozofické fakultě v Praze. Právě tam svědci vypovídali, že zpočátku mysleli, že někdo střílí petardy. Zrušit tak letošní ohňostroj je zcela správné rozhodnutí,“ uvedl hejtman na sociálních sítích. 

Starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem) oznámila zrušení novoročního ohňostroje v rámci piety kvůli tragickým událostem v Praze. Před rozhodnutím, zda ohňostroj zrušit, obeslalo vedení města všechny zastupitele. Většina z nich se přiklonila k tomu, aby pyrotechnická show naplánovaná na pondělní večer, byla zrušená. „Nakonec jsme se po debatě se zastupiteli rozhodli ohňostroj zrušit, nahradíme jej alternativním programem, který bude přizpůsoben okolnostem,“ uvedla starostka.

TIP NA VÝLET: Kam na Silvestra nebo na Nový rok? Hrad Rabštejn nabízí pohádkovou atmosféru

Nevíte, kam na silvestrovský nebo novoroční výlet? Zimní návštěva hradu Rabštejn nabídne pohádkovou atmosféru, která provází celý výlet už od vodopádů Oskavy. Autem do Bedřichova je to necelých padesát kilometrů od Olomouce, zastavit se dá na...

Taktéž prostějovská radnice se rozhodla plánovaný videomapping upravit. „Návštěvníkům jej nabídneme jak v plánovaných 17, tak ve 20 hodin. Stejně tak ponecháme i odpolední taneční program pro děti,“ vysvětlil primátor města František Jura (ANO). Taneční večírek pro dospělé se však konat nebude.

Naopak Přerov se rozhodl ohňostroj uskutečnit. „Prvního ledna v podvečer budou mít Přerované možnost přivítat Nový rok tradičně – od 18 hodin osvítí oblohu ohňostroj, tentokrát připravený v rockovém duchu,“ informovala mluvčí Lenka Chalupová.

„Po prosincové tragédii na Filozofické fakultě jsme zvažovali, jak se k uctění památky obětí postavit. A reagovali jsme okamžitě – u budovy radnice jsme zřídili pietní místo, kde lidé ještě stále mohou zapalovat svíčky a vzpomínat. Zrušili jsme část adventního programu a nabídli Přerovanům, aby v den státního smutku sdíleli minutu ticha na náměstí,“ sdělil primátor Petr Vrána (ANO). „Přes toto ohromné neštěstí, které zasáhlo řadu rodin a nepřímo se dotklo všech slušných lidí, nechceme zastavit kulturní a společenský život ve městě,“ dodal primátor. Novoroční program tak zůstane v Přerově beze změny.

K okresním městům se přidají i další. Mezi nimi je například Tovačov. „Z důvodu uctění památky obětí násilného činu spojeného se střelbou upouští město Tovačov od ohňostroje na Nový rok,“ uvedl starosta města Marek Svoboda (KDU-ČSL).

ANKETA: Je správné v této situaci pořádat ohňostroje?

Celkem hlasovalo1439 čtenářů

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky ohňostroje, pieta, střelba na FFUK, Olomouc, Prostějov, Přerov, Olomoucký kraj, zrušení ohňostrojů, pyrotechnika, oslava, Nový rok

ANKETA: Některé radnice v Olomouckém kraji ruší novoroční ohňostroje. Souhlasíte?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.