Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kam s ním? Vánoční stromeček z obýváku do zoo nepatří, upozorňuje vedení olomoucké zahrady

Vedení olomoucké zoologické zahrady upozorňuje, že nemůže přijímat vánoční stromečky z domácností. Lidé by mohli přehlédnout například háček, který by zvířatům mohl uškodit. Na stromcích si i tak pochutnávají především kopytníci, kozorožci nebo velbloudi.

Veškeré stromky, které zoo může přijmout, pochází přímo od prodejců, jedná se o neprodané stromky, které si lidé před Vánocemi nekoupili. "Pochutnají si na nich především kopytníci – kozorožci, velbloudi a další," uvedla krmivářka Dana Smičková.

Na zoo se občas obrací lidé s dotazy, zda by zvířatům nemohli přinést svůj odstrojený vánoční stromeček. "Rádi bychom vyjádřili poděkování. Nicméně, pokud stromky přijímáme, tak pouze od prodejců, neboť u nich je minimalizováno nebezpečí, že po odstrojení zůstane ve větvích cokoliv, co by zvířatům mohlo ublížit, ať už část ozdoby, háček a další," vysvětlila mluvčí zoo Iveta Gronská.

Výběr je dokonce ještě užší, protože stromek nesmí být chemicky ošetřen, příliš zabalen nebo opatřen cedulkami. "V neposlední řadě vítáme především jedle, popřípadě borovice. Vypadá to, že jsme marnotratní, ale aby stromky mohly posloužit dobrému úmyslu a setkat se s ohlasem ve zvířecí říši, můžeme zvířatům podstrojit pouze to, co ve zdraví zužitkují. Samozřejmě jim v zoo nejvíce chutnají listnáče," podotkla Gronská.

Vánoční stromky ve městech v Olomouckém kraji vesměs likvidují místní technické služby, které v některých případech vyčleňují i speciální místa pro odkládání stromků.

Na Tříkrálovou sbírku vyrazí na Olomoucku 1500 koledníků. Vybrané peníze pomáhají lidem v nouzi

Kolem 1500 malých i velkých koledníků zahájí už na začátku příštího týdne letošní Tříkrálovou sbírku v rámci Charity Olomouc. Výtěžek půjde například na provoz ordinace praktického lékaře a psychiatra pro lidi v nouzi nebo na rekonstrukci Domova...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky stromek, Vánoce, zvíře, potrava, nebezpečí, dar, zoo, Olomouc, zahrada

Kam s ním? Vánoční stromeček z obýváku do zoo nepatří, upozorňuje vedení olomoucké zahrady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.