Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Na Tříkrálovou sbírku vyrazí na Olomoucku 1500 koledníků. Vybrané peníze pomáhají lidem v nouzi

Kolem 1500 malých i velkých koledníků zahájí už na začátku příštího týdne letošní Tříkrálovou sbírku v rámci Charity Olomouc. Výtěžek půjde například na provoz ordinace praktického lékaře a psychiatra pro lidi v nouzi nebo na rekonstrukci Domova sv. Kosmy a Damiána. Loni byl výtěžek kolem 2,5 milionu korun.

Největší dobrovolnická akce v České republice se uskuteční od 1. do 14. ledna. Skupinky koledníků navštíví domácnosti i některé instituce, aby popřáli pokoj a poprosili o dar pro potřebné. Příspěvky se sbírají do úředně zapečetěných a očíslovaných kasiček s logem Charity, každý vedoucí tříkrálové skupinky u sebe bude vždy mít platnou průkazku.

Tříkrálová sbírka
Sbírku je možné podpořit i dalšími způsoby, například DMS KOLEDA 30 (nebo 60, 90, 190) na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30, 60, 90 nebo 190 korun), případně příspěvkem na účet Tříkrálové sbírky, číslo 66008822/0800, variabilní symbol Charity Olomouc je 777970109.

"Do oběhu vydáváme 424 kasiček, se kterými vyjde asi 1500 koledníků. Z toho je 23 statických kasiček, které jsou umístěné na veřejně přístupných místech, jako jsou například kostely, prodejny, kavárny, lékárny, instituce. Seznam je zveřejněný na našem webu a rovněž v interaktivní mapě," sdělila koordinátorka sbírky pro město Olomouc Dagmar Hubená.

Charita Olomouc z výtěžku hodlá podpořit provoz ordinace praktického lékaře a psychiatra pro lidi v nouzi, zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, rekonstrukci Domova sv. Kosmy a Damiána pro lidi v nouzi se sníženou soběstačností a rozvoj Centra materiální pomoci. Část výtěžku Charita věnuje na finanční pomoc osobám v nouzi na Olomoucku, kterým hrozí sociální propad.

První koledy proběhnou v obcích Těšetice, Slatinky nebo Velký Týnec, většina kolednických skupinek plánuje vyjít o prvním lednovém víkendu. Sbírku provází tradičně psaní iniciál K+M+B+ včetně letopočtu křídou nad dveře, což z latinského Christus mansionem benedicat znamená Kristus ať požehná tomuto domu. 

V loňském roce vložili dárci na Olomoucku do pokladniček v hotovosti 2,4 milionu korun, celkový výtěžek i s online kasičkou a bezhotovostními dary byl 2,5 milionu korun. "Vážíme si všech dárců, kteří nám důvěřují a chtějí tímto způsobem podpořit lidi, kteří se neobejdou bez pomoci druhých," uvedla Hubená.

V celé Olomoucké arcidiecézi podpoří Tříkrálovou sbírku více než 20 tisíc dobrovolníků. Například loni se koledovalo s celkem s 5889 kasičkami a vybralo se přes 38 milionů korun.

Díky pomoci z Tříkrálové sbírky je maminka s dětmi v bezpečí
Maminka Aneta má dvě malé dcery Anežku a Klárku. Paní Aneta procházela po léta domácím násilím jak fyzickým, tak psychickým. Všemu přihlížely děti, které to těžce nesly, především starší Anežka. Maminka se pokoušela od partnera odejít, ale kvůli finanční situaci si nemohla na rodičovské dovolit pronajmout nový byt. Celou situaci jsme s paní Anetou aktivně řešili a díky financím z Tříkrálové sbírky se nám podařilo mamince zajistit pronájem bytu a uhradit první nájem. Společně jsme vyřídili veškeré dávky a podpořili rodinu materiální a potravinovou pomocí. Celou situaci nyní řeší policie a soud. Paní Aneta a její děti jsou již v bezpečí.

U Šantovky vyroste luxusní hotel Marriott. Developer Morávek krátce před Vánocemi podepsal smlouvu

Developerská skupina Redstone podepsala smlouvu o výstavbě luxusních hotelů se společností Marriott International. Otevřít by se měly v roce 2027 u Šantovky v Olomouci a v Pardubicích. Prestižní značka AC Hotels by Marriott zatím není v České...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Charita Olomouc

Štítky Tříkrálová sbírka, Olomoucký kraj, Česko, peníze, Olomouc, Charita Olomouc, Těšetice, Slatinky, Velký Týnec, Arcidiecéze olomoucká

Na Tříkrálovou sbírku vyrazí na Olomoucku 1500 koledníků. Vybrané peníze pomáhají lidem v nouzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.