Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Místo bezpečnostních rámů osvěta. Jak posílí Univerzita Palackého bezpečnost?

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy jednal s rektory vysokých škol o bezpečnosti. Tématem bylo posílení bezpečnosti v prostředí nejen univerzit. Olomoucká Univerzita Palackého se zaměří zejména na osvětu.

Ministr Mikuláš Bek (STAN) se krom vysokoškolské reprezentace sešel také se zástupci ministerstva vnitra a bezpečnostních složek. Předmětem jednání bylo posílení bezpečnosti nejen na vysokých školách, ale ve školských zařízeních obecně.

„Měkké cíle“ je označení pro místa s vysokou koncentrací osob a nízkou úrovní zabezpečení proti násilným útokům. Místa svou charakteristikou bývají vybírána jako cíl typicky teroristických útoků

Zdroj: Ministerstvo vnitra

„Dosud jsme se připravovali na situace, které předpokládaly ohrožení ze strany cizí osoby, nově je třeba počítat i s tím, že nebezpečí může přijít od člověka, který ve škole pracuje nebo studuje,“ řekl po jednání ministr Bek. „Otázku bezpečnosti je třeba řešit v souvislostech, a to nejen ve vztahu k vysokým školám,“ navázal vzápětí.

Jako klíčové považuje ministr nastavení úzké spolupráce mezi vedením univerzit a krajskými policejními ředitelstvími, rychlé vyhodnocení rizik a jejich následné promítnutí do vnitřních předpisů škol. Taktéž je potřeba provést revizi provozních řádů škol a zavést bezpečnostní opatření, například vnášení velkých předmětů do budov. „Důležitou součástí prevence jsou školení a cvičení pro studenty i zaměstnance škol pro zvýšení bezpečnosti a také zajištění psychologické podpory všem potřebným,“ stojí v tiskové zprávě z UP.

Do Šantovky se vrací největší svatební veletrh v Olomouckém kraji

Již 9. ročník oblíbeného svatebního veletrhu je po roce opět tady! Zamilované páry budou mít v sobotu 13. ledna výjimečnou možnost naplánovat celou svou svatební událost na jednom místě. Galerie Šantovka i letos totiž představí desítky...

MŠMT vytvořilo pracovní skupinu, ve které mají své místo zástupci vysokých škol včetně studentů, policie, ministerstvo vnitra i samotné ministerstvo školství. Skupina bude mít za úkol identifikovat případné potřeby ve změně legislativy a vypracovat manuál pro bezpečnost na vysokých školách.

Osvěta a školení před bezpečnostními rámy

Univerzita aktuálně funguje v této fázi akademického roku tak, jako každý rok. Studenti dochází do prostor školy převážně na zkoušky, výuka probíhá jen na některých fakultách, a to zejména v případě kombinovaného studia.

Jako jedno z úplně prvních opatření, které na UP po prosincovém útoku zavedli, bylo přidání funkce do univerzitní aplikace, která umožňuje najednou rozeslat oznámení všem 21 tisícům uživatelů z řad studentů i zaměstnanců. Taktéž rozeslali všem zaměstnancům i studentům soubor bezpečnostních doporučení pro studenty a zaměstnance.

Bezprostředně po zveřejnění prvních informací o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze vyjádřilo vedení olomoucké univerzity podporu. Ještě přes noc začala UP pracovat na posilování bezpečnosti studentů i zaměstnanců. Policie u...

K novým opatřením hodlá univerzita přistupovat aktivně, ale uvážlivě. „Je třeba říci, že my nejsme bezpečnostními experty a budeme určitě kroky vedoucí k větší bezpečnosti našich studentů a zaměstnanců konzultovat s policií a dalšími odborníky,“ uvedl mluvčí UP Egon Havrlant.

V často diskutovaných bezpečnostních rámech nevidí vedení vysoké školy efektivní řešení. „Bezpečnostní rámy zřejmě nebudou tím nejvhodnějším opatřením a zcela určitě je nebude možné využít plošně,“ pokračoval Havrlant s tím, že téměř 70 budov Univerzity Palackého je rozeseto po celém městě. Zároveň každá budova má dva až tři vchody a samotné bezpečnostní rámy nic neřeší. Aby bylo takové opatření efektivní, musela by univerzita zajistit i proškolený personál, což by znamenalo vysoké náklady.

Některé bezpečnostní otázky univerzity už řešila univerzita v minulosti. Havrlant zmínil zejména krizový štáb, seznam krizových kontaktů a provozní, případně návštěvní, řády.

Univerzita Palackého bude tak dělat především, to, co dělala dosud. V minulosti organizovala školení zaměřené na zvyšování odolnosti, s čímž chce podle Havrlanta pokračovat s ještě větší intenzitou. Dále se vedení UP dohodlo s policií na informování o všech akcích, na kterých se počítá s účastí většího počtu osob. Za typickou událost označil například den otevřených dveří na konci ledna. Na olomoucké vysoké škole studuje 23 tisíc posluchačů a pracuje přibližně 4 tisice zaměstnanců. 

„Univerzita je navíc ze své podstaty otevřeným prostředím, nechceme se uzavírat světu. Postup v řešení bezpečnostních otázek se nyní diskutuje napříč českým vysokým školstvím a uvidíme, co se ukáže jako rozumné a účelné,“ dodal mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky Univerzita Palackého v Olomouci, UP, bezpečnost, MŠMT, Mikuláš Bek, univerzita, bezpečnostní rámy, vzdělání, vysoké školství

Místo bezpečnostních rámů osvěta. Jak posílí Univerzita Palackého bezpečnost?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.