Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na Olomoucku a Přerovsku se zhoršilo ovzduší. Hodnoty polétavého prachu dvojnásobně překračují imisní limity

Na Olomoucku a Přerovsku se zhoršilo ovzduší. Znečištění polétavým prachem na některých stanicích dvojnásobně překračuje imisní limity. Předpověď počasí slibuje zlepšení, smogová situace zatím platí pouze na Ostravsku.

Jak topení ovlivňuje kvalitu ovzduší? Odpovědět by mělo unikátní měření ve Slavoníně a na Svatém Kopečku

V tomto týdnu byl ve Slavoníně a na Svatém kopečku umístěn speciální měřící vůz, který sleduje kvalitu ovzduší. Smyslem celého projektu je podle radnice zjistit, jaký mají na ovzduší vliv domácí kotle. Další měření proběhne po konci topné sezóny...

Nejhorší ovzduší v Olomouckém kraji bylo na Hranicku, Přerovsku a Olomoucku. V Bělotíně a Hranicích na Přerovsku bylo v noci na dnešek znečištění několik hodin dokonce na nejhorších stupních, kvalita ovzduší byla zhoršená až špatná. 

Čtyřiadvacetihodinový imisní limit pro polétavý prach frakce 10, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, je v současné době zhruba dvojnásobně překročený v Bělotíně, Hranicích, Přerově, Velké Bystřici na Olomoucku a na dvou stanicích v Olomouci. V Prostějově a Šumperku je ovzduší těsně nad limitem a akorát v Jeseníku hluboko pod ním na hodnotě sedm mikrogramů na metr krychlový.

Na území Olomouckého kraje zatím nebyla vyhlášena regulace ani smogová situace, jako například v Moravskoslezském kraji. Ze sledovaných škodlivin překračuje limity pouze polétavý prach. 

"Rozptylové podmínky budou nepříznivé, odpoledne postupně dobré. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat s výjimkou Jesenicka kolem nebo nad hodnotou stanoveného imisního limitu," potvrdila v předpovědi pro Olomoucký kraj Marie Glofáková z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Na pozoru by měli být zejména straší nebo oslabení lidé.

Podle předpovědi by se situace měla postupně zlepšovat. "V noci a v pátek začne za studenou frontou naše území opět ovlivňovat okraj tlakové výše se středem nad Britskými ostrovy. Rozptylové podmínky budou většinou dobré, zejména v noci a ráno ojediněle mírně nepříznivé," potvrdil v předpovědi pro Olomoucký kraj meteorolog Václav Smolka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com, Český hydrometeorologický ústav

Štítky ovzduší, znečištění, prach, imise, limity, kvalita, Olomoucký kraj, okres Přerov, vzduch, Bělotín, Hranice, Hranicko

Na Olomoucku a Přerovsku se zhoršilo ovzduší. Hodnoty polétavého prachu dvojnásobně překračují imisní limity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.