Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Nejvyšší návštěvnost za čtvrt století. Zoo Olomouc hlásí úspěšný rok a plánuje další investice

Do zoologické zahrady v olomoucké městské části Svatý Kopeček zavítalo v roce 2023 přes 381 tisíc návštěvníků, jde o překonání této statistiky za předchozích 25 let. Loni zoo otevřela dvě nové části safari a dál se věnovala také důležitým, i když méně viditelným investicím do rekonstrukce inženýrských sítí. Významné úpravy dříve opomíjené infrastruktury mají umožnit další budoucí rozvoj areálu.

ANKETA: Parkování na Svatém Kopečku je levnější. Olomoučané, kteří sem jezdí na výlety, nezaplatí majlant

Parkování na Svatém Kopečku u Olomouce, kam řada Olomoučanů jezdí na výlety nebo procházky, je od ledna levnější. Na vyhledávaných lokalitách v Radíkovské nebo U Macků řidiči mimo sezonu nezaplatí nic nebo jen dvacet korun, připravit si však musí...

Do olomoucké zoologické zahrady dorazilo od jejího otevření v roce 1956 celkem přes 17 milionů návštěvníků, za minulý rok jich bylo 381 818. Meziročně jde o nárůst o 14 tisíc vstupů. „Nejvítanějšími akcemi se staly Velikonoce, Předsletová konference čarodějnic, Večer duchů, Zoo světel a Víkend dětí,“ doplnila mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská. Na ploše 42 hektarů zoo chová 1828 jedinců ve 387 druzích. Loňský rok přinesl odchov 266 mláďat.

Významné odchovy proběhly v roce 2023 u amazoňanů modročelých, banánovců obecných, čájí obojkových, čápů černých, damanů skalních, daňků mezopotámských, gibonů lar, emu hnědých, hrabáčů kapských, felzum madagaskarských, gekonů obrovských, jeřábů mandžuských, kaloňů rodriguezských, klaunů očkatých, koníčků kuda, lam vikuní, lemurů běločelých a kata, sobů polárních, urzonů kanadských, pakoňů běloocasých, oryxů jihoafrických, klokanů rudých, klokanů parma, kočkodanů husarských, kotulů  veverkovitých, vari černobílých, sovic sněžních, velbloudů dvouhrbých, medojedů kapských, koček krátkouchých, kozorožců kavkazských a sibiřských, mar slaništních, sik vietnamských, sobů polárních, sýčků obecných, vousáků senegalských a zubrů.
Zdroj: Zoo Olomouc

V roce 2023 mohli návštěvníci poprvé pozorovat zvířata ve dvou nových etapách safari, které přibližují faunu kontinentů Arktidy a Austrálie. Vznikla také nová terarijní expozice u východu ze zoo. Další investicí byla také zelená střecha pro pavilon žiraf, jehož součástí je také zimoviště afrických zvířat. Úprava vyšla na 10 milionů korun. „Došlo ke kompletní výměně dřevěných nosných prvků střechy a krytiny za železobetonové nosníky s povrchem krytým extenzivní zelenou střechou. Ostatním zvířatům přibyl nový systém napáječek. K vodě se tak dostanou nepřetržitě, tedy i v zimních měsících, aniž by došlo k jejímu zamrznutí,“ přiblížila mluvčí.

Zoo Olomouc znovu chystá vzdělávací pavilon s mořským akváriem. Loděnka se měla stavět už před lety

Nedaleko vstupu do olomoucké zoologické zahrady by měl v následujících letech vyrůst nový pavilon a vzdělávací centrum za zhruba padesát milionů korun. Zoo s myšlenkou na výstavbu budovy zvané Loděnka pracuje již řadu let, nyní bude probíhat...

Komfort nejen pro návštěvníky zoologické zahrady má zlepšit nový parkovací systém, který prošel testovacím provozem a má také informační funkci, která na světelných tabulích poskytuje údaje o vytíženosti parkovacích ploch na Svatém Kopečku.

V letošním roce by mělo proběhnout dokončení důležitého projektu rekonstrukce inženýrských sítí, kterému se stavbaři v areálu Zoo věnovali i v předchozích letech. „Přibydou přípravné projektové práce vzdělávacího centra Loděnka, nové restaurace a hospodářské budovy. Návštěvníci by se měli projít voliérou Bábovka, v níž se jim naskytne pohled na vodní kaskády s jezírkem a zimoviště ptáků,“ naznačila plány olomoucké zoologické zahrady Iveta Gronská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, návštěvnost, Zoo Olomouc, Olomoucký kraj

Nejvyšší návštěvnost za čtvrt století. Zoo Olomouc hlásí úspěšný rok a plánuje další investice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.