Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rybník ometený frézami a nasvícený reflektory. V Litovli se bruslí i večer, zájem je enormní

Díky mrazivému počasí minulého týdne vznikla na rybníku u litovelského gymnázia dostatečně silná vrstva ledu, která rychle přilákala spoustu nadšených bruslařů. Volnočasovou aktivitu podpořilo i město, které zajistilo večerní nasvícení ledové plochy a ve spolupráci s místním podnikatelem i stánek s občerstvením. Přírodní sportoviště pak bylo v obležení.

Zatímco Olomoucký, neboli Německý rybník je v Litovli na zimu vypuštěný, na tom sousedním, který se oficiálně jmenuje Uničovský, a místní mu říkají Český, je v posledních dnech nebývale veselo. Děti i dospělí berou brusle a někteří i hokejky a užívají si ledové plochy, která zde několik let nebyla.

„Je to maličkost, o kterou je obrovský zájem. Taky to trochu prodlužuje vánoční atmosféru, která byla na náměstí. Po mnoha letech jsme se vrátili ke starým kořenům, byla to taková nostalgie. Lidé jsou spokojení, bylo vidět, že jim asi obecně trochu chyběla taková radost,“ uvažuje litovelský starosta Viktor Kohout (SNK).

Opera jako námět kurzu první pomoci. Olomoucké divadlo chystá speciální akci se záchranáři

Příběh inscenace Ad Matrem s podtitulem Opera o hledání ztraceného chlapce svedla dohromady umělce z Moravského divadla Olomouc s profesionálními záchranáři z Olomouckého kraje. Výsledkem je netradiční vzdělávací kurz pro veřejnost, který...

Vedení města podpořilo bruslení a dojednalo přesun stánku s punčem z náměstí k rybníku, u bruslení tak hraje hudba a je k dispozici občerstvení. Reflektory, díky kterým běžně nad hladinou září budova Gymnázia Jana Opletala, nyní osvětlují zamrzlý rybník. „Večer je to úplně jiné, i po práci třeba až ve dvacet hodin můžou lidi v klidu přijít, zabruslit si, potkat známé a dát si třeba nějaké horké pití,“ nastiňuje atmosféru pozdního bruslení starosta. Po nedělním mírném sněžení navíc pracovníci technických služeb frézou odmetli sníh a podmínky pro bruslaře jsou opět nadstandardní.  „Ale lidé nečekali, až to někdo udělá, vzali si sami hrabla a alespoň na části rybníku sníh odklízeli. Je to hezké, děkoval jsem za to,“ podotkl starosta.

Důležité je ale stále bezpečnostní hledisko, při současném mírném oteplení město monitoruje tloušťku ledu. Zamrzlá vrstva měla před víkendem mezi 12 až 15 centimetry. Lidé by se neměli při bruslení shlukovat do větších skupinek na jednom místě. „Lidé by se neměli pohybovat v blízkosti přítoku rybníku, výpusti a případně loviště. Tam led více pracuje a je tenčí,“ upozorňuje Kohout s tím, že vstup na ledovou plochu je stále na vlastní nebezpečí.

I letos budou moct zájemci vyrazit za typickými zimními radovánkami v netradiční formě také před litovelskou radnici. Po loňské premiéře bude v únoru opět na náměstí Přemysla Otakara v provozu kluziště s umělým ledem, bruslařům tedy poslouží malé sportoviště s plochou ze speciálních umělohmotných desek. „Samozřejmě nevíme, jaké bude počasí. Trochu mám obavu, aby náhodou nemrzlo a neměli jsme krásnou plochu na rybníku, a ještě pronajaté kluziště na náměstí. Aby lidé neřekli, že vyhazujeme peníze. Ale kluziště se rezervuje rok dopředu a chceme lidem nějakou možnost volnočasové aktivity zajistit,“ uzavřel starosta Litovle.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, město Litovel

Štítky Zima, počasí, bruslení, led, rybník, Uničovský rybník, Litovel, Olomoucký kraj

Rybník ometený frézami a nasvícený reflektory. V Litovli se bruslí i večer, zájem je enormní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.