Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Opera jako námět kurzu první pomoci. Olomoucké divadlo chystá speciální akci se záchranáři

Příběh inscenace Ad Matrem s podtitulem Opera o hledání ztraceného chlapce svedla dohromady umělce z Moravského divadla Olomouc s profesionálními záchranáři z Olomouckého kraje. Výsledkem je netradiční vzdělávací kurz pro veřejnost, který zájemcům nabízí nejen neobvyklý zážitek, ale také důležité poučení v oblasti poskytnutí první pomoci.

Ateliér Moravského divadla Olomouc (MDO) se v neděli 21. ledna promění v dějiště celé řady napínavých situací, které budou simulovat události, při kterých jde v mnoha případech o pohotovou a správnou reakci. Speciální divadelní kurz první pomoci je připraven pro přibližně dvě desítky zájemců, kterým profesionální lektoři ze Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje poradí, jak se zachovat za nouzových okolností.

Dívku na mopedu srazilo v Prostějově auto. Zdravotní sestra a dvě studentky jí bleskovou reakcí zachránily život

Obrovské štěstí měla mladá žena, která po Prostějově jela na mopedu a srazilo ji auto. Zůstala bezvládně ležet na zemi a nedýchala, naštěstí byly poblíž zdravotní sestra z olomoucké Fakultní nemocnic a dvě studentky zdravotnické školy. Jejich...

„Hlavním impulsem bylo uvedení inscenace Henryka Goreckého Ad Matrem. Příběh pojednává o hledání ztraceného chlapce v Orlických horách. Je zde vidět důležitost spolupráce integrovaného záchranného systému. Je však něco jiného to pouze vidět v divadle nebo v televizi a něco jiného je pak reálná situace, která se může stát komukoliv z nás. Vědět, jak pomoci ve stresem zatížených situacích, se nám pak může hodit, i když by samozřejmě bylo nejlepší, aby to nikdo řešit nemusel. Proto vznikl nápad divadelního kurzu první pomoci, který nabízí Ateliér MDO ve spolupráci se souborem opery jako doprovodný program,“ vysvětluje vznik myšlenky Divadelního kurzu první pomoci mluvčí Moravského divadla Olomouc Pavlína Dočkalová.

Na samotný dvouhodinový kurz je potřeba si koupit vstupenku na webu MDO, akce je vhodná pro dospělé a děti starší 12 let. „Chtěli jsme, aby rodiny se staršími dětmi mohly přijít společně. Pokud bude o kurz zájem, rádi ho zopakujeme. Tuto osvětu vnímáme jako velmi důležitou a věříme, že její netradiční podoba může přilákat mnoho zájemců. Velké díky patří Zdravotnické záchranné službě Olomouckého kraje, která se rozhodla do tohoto projektu s námi jít,“ říká Pavlína Dočkalová.

Hrdinové od olomouckého přejezdu: vlakvedoucí a pracovník servisu zachránili cestující z ohnivé pasti

Následky hrozivé nehody kamionu a osobního vlaku na železničním přejezdu v olomoucké městské části Bělidla mohly být tragické, mimořádná událost se ale i díky pohotové reakci dvou mužů obešla bez obětí na životech. Při střetu těžkých vozů došlo k...

Další možnost jak přiblížit významné téma pomoci v situaci ohrožení zdraví a života veřejnosti oceňují i záchranáři. „Samozřejmě jsme rádi, že můžeme být součástí této události. Každou možnost osvěty pro širokou veřejnost o první pomoci či záchraně života vítáme. Taková akce se bude v našem regionu konat poprvé, i pro nás tak jde o premiéru. Uvidíme, jaká bude zpětná vazba,“ komentovala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková.

Příprava kurzu probíhá podle zástupců divadla ve více rovinách. „První úroveň je konzultace se záchranáři, se kterými jsme dali dohromady scénář a krizové situace, s nimiž se může setkat rodina s dětmi na výletě a u kterých je dobré vědět, co dělat. Další fází je podle tohoto scénáře zpracovat situace tak, aby vytvářely ucelený příběh, který vychází z inscenace Ad Matrem. Scénář zpracovala dramaturgyně Vilma Bořkovec. Podle hotového scénáře budou naši herci a záchranáři vytvářet příběh, do kterého budou účastníci kurzu vtaženi. Zažijí jak divadelní příběh, tak praktické ukázky, kde si mohou ověřit své znalosti a doptat se na to, co je ohledně první pomoci zajímá,“ přiblížila mluvčí Dočkalová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Moravské divadlo Olomouc

Štítky Divadlo, Moravské divadlo Olomouc, divadelní kurz, kurz první pomoci, záchranka, záchranáři, akce, Olomouc, Olomoucký kraj

Opera jako námět kurzu první pomoci. Olomoucké divadlo chystá speciální akci se záchranáři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.